Renuntati la stilul de viata sedendar si, pe cat posibil, incercati sa imbratisati miscarea. Imaginati-va ca exercitiile de aerobic executate de doua ori pe saptamana injumatatesc riscul aparitiei dementei. Imaginati-va ca exercitiile de aerobic executate de doua ori pe saptamana reduc cu 60% riscul aparitiei bolii Alzheimer. Beneficiile sale asupra creierului si starii generale de bine ale organismului sunt enorme.
Exercitiul este capabil sa anihileze substantele chimice pe care organismul le elibereaza in conditii de stres, imbunatatind totodata abilitatile de planificare, abilitatile spatiale si cantitative, pe cele de atentie si de solutionare a problemelor. Totodata, miscarea poate imbunatati cognitia, viteza de reactie, contribuind in acelasi timp la oxigenarea creierului si la stimularea proteinelor care favorizeaza conectarea dintre neuroni. Miscarea are un efect benefic si asupra memoriei si a capacitatii de memorare.
Creierul vrea ca noi sa stabilim relatii cu ceilalti…
“Nu avem un singur creier in cap. Avem 3. Am inceput cu un “creier de soparla” pentru a putea respira. I-am adaugat un creier similar creierului pisicii, iar peste acestea doua am adaugat ulterior cortexul, al treilea creier, puternicul creier “uman”. (Brain rules - 12 Principles for Surviving and Thriving at Work, Home, and School).
Nevoia si necesitatea au existat dintotdeauna. In evolutia noastra pe planeta, inainte de-a ne adapta la conditiile de mediu, a trebuit sa supravietuim. Iar mediul in care am evoluat nu a fost intotdeauna stabil si favorabil. Pentru a ne castiga siguranta si a ne asigura supravietuirea, am fost nevoiti sa ne miscam, sa ne punem de acord cu ceilalti. Ne-am miscat in grup, ne-am coordonat in grup. Am fost nevoiti sa ne intelegem unii pe ceilalti, sa ne dezvoltam relatiile dintre noi.
Trecerea de la patru picioare la doua picioare in ciclul evolutionist a impulsionat eliberarea de energie pentru dezvoltarea unor creiere complexe. “Nu am fost cei mai puternici de pe planeta, insa ne-am dezvoltat cele mai puternice creiere. Am dominat preluat lumea invatand sa cooperam si formand echipe cu cei de langa noi.”, afirma John Medina pe brainrules.net. “Creierul este cu siguranta un organ de supravietuire”, conchide John Medina.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri