Creierul vrea ca noi sa intelegem ca fiecare creier este diferit…
“Ceea ce FACI si inveti in viata schimba la propriu felul in care arata creierul. Il schimba fizic. Regiunile creierului se dezvolta diferit, in ritmuri diferite, la oameni diferiti.”, scrie John Medina pe brainrules.net.
Fiecare creier de pe acesta planeta este unic, este diferit, este ALTFEL decat creierul unei alte persoane. Adesea insa, presupunem in mod gresit ca sunt la fel. Niciodata creierele a doua persoane nu vor fi identice, chiar daca acestea activeaza in acelasi domeniu sau urmeaza acelasi cursuri scolare. Niciodata, gemenii nu vor avea creiere identice. Niciodata nu vom acumula aceeasi cantitate de informatie, din aceleasi circumstante, din exact aceeasi situatie.
“Obisnuiam sa credem ca existau doar 7 categorii de inteligenta, insa categoriile de inteligenta pot numara mai mult de 7 bilioane – aproximativ populatia lumii.”, adauga Medina pe brainrules.net. Putem fi inteligenti in o suta, o mie, un million, un bilion, mai multe bilioane de feluri, iar uneori aceasta inteligenta nici nu transpare in testele IQ.
Creierul vrea ca noi sa intelegem ca nu este programat sa faca fata stresului prelungit…
Omul in fata tigrului… Doua posibilitati. Aceea de a fi mancat de tigru. Aceea de a fugi din calea tigrului. Indiferent de posibilitate, totul se intampla si se incheie in nu mai putin de doua minute. Exemplul pe care Medina il da pe site-ul brainrules.net este revelator pentru a putea intelege durata stresului la care fiinta umana primitiva obisnuia sa fie expusa si durata stresului la care fiiinta umana moderna este expusa astazi. In fata pericolului (grav, dar de scurta durata!), organismul uman este programat sa dea reactii imediate, la fel de scurte.
“Creierul uman este construit pentru a face fata unui stres care dureaza in jur de 30 de secunde”. Daca stresul se prelungeste pentru zile, saptamani, luni, ani chiar, sistemul de aparare al organismului poate fi dat peste cap. Medina este de parere ca stresul poate fi cauzat in egala masura de atmosfera profesionala sau de cea personala, de un job rau sau de o casnicie rea.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri