Secolul vitezei traieste si respira alaturi de noi. Ca sa supravietuim in acest univers in care a fi romantic inseamna a fi desuet, in care relaxarea a devenit un fel de rara avis, iar solicitarile jobului au devenit deja un stil de viata, am invatat sa ne adaptam.
Tiparul comportamental al amanarii permanente - Persoanelor care se incadreaza in acest tipar comportamental le este frica de probleme. Se consuma si se framanta in permanenta pentru toate problemele, si pentru cele minore si pentru cele foarte importante. De foarte multe ori sunt nesigure pe actiunile lor si chiar si atunci cand finalizeaza un proiect se indoiesc asupra corectitudinii cu care au indeplinit task-ul respectiv. Din dorinta de perfectiune si de a reusi sa rezolve mai toate problemele, rareori reusesc sa-si duca la bun sfarsit o anumita problema. Au amanat o data o anumita sarcina, au amanat-o si a doua oara. Acum.... a devenit deja obisnuinta. Prea multe responsabilitati si prea putin timp? Prea multa munca si satisfactie zero? Demotivare totala? De ce sa nu lase pe maine ceea ce pot face astazi? Daca iti suna cunoscut, inseamna ca iti place sa amani lucrurile la nesfarsit. Si amana in speranta ca problemele se vor risipi in aer sau ca vor fi preluate si solutionate de o persoana mai competenta. Daca esti o astfel de persoana, incearca sa-ti schimbi mentalitatea de a gandi. Invata sa-ti gestionezi eficient timpul. Seteaza-ti prioritatile din punctul de vedere al importantei lor si nu al gradului de dificultate. Incepe prin a-ti face o lista zilnica cu lucrurile pe care trebuie neaparat sa le rezolvi in acea zi si fa din ea decalogul tau profesional. Lasa scuzele pentru amanare deoparte. Nu ezita sa le spui colegilor de birou ce intentionezi sa faci pentru astazi. De teama de a nu te face de ras sau de a fi considerata o persoana neserioasa, te vezi nevoita sa finalizezi ceea ce ai inceput.
Tiparul comportamental al non-amanarii – In vocabularul unor astfel de persoane nu exista cuvantul “amanare”. Daca vor avea vreun regret vreodata, acesta se leaga strict de faptul ca au facut prea putine lucruri cand ar fi putut sa faca mult mai multe... Perfectioniste din fire, aceste persoane nu lasa nicio problema sa treaca pe langa ele fara sa le acorde timpul si atentia cuvenita. Pentru ca nu se pot deconecta complet de atributiile si sarcininile cotidiene, nu stiu sa amane. Sau cum sa amane. In viziunea lor, sarcina trebuie finalizata acum, si nu mai tarziu. In mod sigur nu poate fi vorba de ziua de maine, cand exista cea de astazi! Persoanele care apartin acestui tipar sunt eficiente, se concentreaza exclusiv asupra task-ului pe care il au de indeplinit in acel moment si se incadreaza perfect in timpul rezervat pentru acea sarcina. Ignora in schimb un mic detaliu: amanarea nu este intotdeauna atat de rea pe cat pare. A lasa un lucru pentru ziua de maine nu este intotdeuna echivalent cu sfarsitul universului. Amanarea poate inseamna si relaxare sau o pauza bine-meritata. Incercati sa intelegeti ca timpul este de partea voastra. Acordati-va luxul de a tergiversa lucrurile. Nu este exclus ca in aceste mici clipe de ragaz, task-ul respectiv sa nu mai aiba prioritate zero. Se mai poate intampla ca o parte din atributii sa fie preluate de altcineva sau ca solutia problemei sa vina de la sine...
Un articol de
Dana Negoita
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară