IN ACEST ARTICOL:
Stresul nu are insa acelasi impact asupra fiecaruia dintre noi, maniera in care acesta ne afecteaza depinzand intr-o buna masura de capacitatea fiecaruia de adaptare la conditiile de mediu stresante.
Pe buna dreptate, stresul a fost denumit “boala secolulului XXI”. Din ce in ce mai multe persoane acuza ca sunt victime ale stresului, ca s-au confruntat la un moment dat cu aceasta problema sau ca sanatatea le-a fost afectata in mod iremediabil. Mai mult ca sigur ca sursele stresului difera de la persoana la persoana, iar efectele acestuia asupra noastra variaza si ele in functie de persoana. Stresul nu are insa acelasi impact asupra fiecaruia dintre noi, maniera in care acesta ne afecteaza depinzand intr-o buna masura de capacitatea fiecaruia de adaptare la conditiile de mediu stresante. Pe unii stresul ii motiveaza si ii impulsioneaza in a merge mai departe, pentru altii “stresul este stresant”. Unii percep stresul intr-un mod pozitiv (eustres), iar altii se lasa doborat de el. Si unii si altii accepta insa stresul ca atare, invatand sa traiasca alaturi de el.

Capacitatea de adaptabilitate in fata stresului


Cu totii am auzit in jurul nostru constatari de genul: “Lucrez mai eficient in conditii de stres” sau “Provocarile ma fac sa dau tot ce am mai bun din mine”. In orice colectiv sau grup social exista persoane pentru care adaptabilitatea la conditiile de stres maxim inseamna transformarea conjucturilor nefavorabile in circumstante avantajoase. Aceste persoane se incadreaza in categoria celor care obtin rezultate profesionale remarcabile mai ales cand se fac anumite presiuni asupra lor. Au o satisfactie maxima daca trebuie sa termine un anumit proiect intr-un timp record, daca sunt presati de dealine-uri, daca trebuie sa alerge sa-si mareasca cifra de afaceri, daca lucreaza in domenii cu un factor de stres ridicat sau daca se implica intru totul in proiectele pe care le au de finalizat, dedicandu-si timpul si energia pentru atingerea acestui scop.

Se crede ca persoanele care au un grad ridicat de toleranta a stresului au in permanenta controlul asupra situatiei, ca au un scop bine fixat si ca adora sa-si asume responsabiliti. Acestea pot influenta pozitiv evenimentele ce au loc in jurul lor, in timp ce persoanele mai putin tolerante in fata stresului sunt convinse ca nu pot intreprinde nimic ca sa schimbe cursul evenimentelor. Pe de alta parte, adaptabilitatea in fata stresului este conditionata de asa-zisi “factori externi”, care nu tin neaparat de tipul de personalitate pe care il avem. Varsta, experienta, educatia, factorul financiar, capacitatea organismului de a rezista stresului, nivelul educational, conceptiile religioase, toate acestea ne determina sa percepem stresul in mod diferit. Daca viitorul ne este asigurat din punct de vedere financiar, stresul cauzat de lipsa unui loc de munca stabil este minim. Daca jobul respectiv constituie insa principala noastra sursa de existenta, mai mult ca sigur ca am percepe aceeasi situatie ca fiind mult mai stresanta.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. INAM by Oana Roman, feminitate și povești de viață transpuse în formule cosmetice Horoscop chinezesc 2025 TIGRU: Anul redefinirii personale și al noilor (și marilor) iubiri! Tigrul învață în 2025 cum să își ia viața înapoi și să o transforme în moduri neașteptate   Manice: “Fiecare detaliu a fost gândit cu atenție, iar funda, ca element central, aduce un plus de eleganță și unicitate”

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri