Personalitati diferite, stres diferit
Desi in mare ne incadram in anumite tipare comportamentale, trasaturile negative si pozitive care ne caracterizeaza dau masura individualitatii fiecaruia. Fiecare persoana este caracterizata de un comportament stereotipal si de interese proprii. Atitudinea pe care o avem in fata problemelor si a situatiilor noi cu care ne confruntam in viata, felul in care reusim sa depasim stresul, abilitatea de a transforma stresul negativ in eustres, toate acestea determina viteza si capacitatea de a ne debarasa de stres.
Cand sunt puse in fata unor situatii stresante, persoanele negativiste sau pesimiste se demotiveaza, devin impacientate, nu mai au rabdare nici cu ele insele, dar nici cu ceilalti, dau dovada de agresivitate atunci cand trebuie sa concureze cu altcineva. Uita sa se relaxeze, devenind foarte agitate. Se autostreseaza si-i streseaza si pe ceilalti prin felul lor de a fi. In schimb, persoanele perfectioniste gestioneaza eficient orice situatie. Daca se intampla insa sa nu se incadreze in timp util, acest lucru le cauzeaza cea mai mare dezamagire. Este foarte important sa ne cunoastem personalitatea pentru a face alegerile potrivite in viata. Este necesara o buna autocunoastere pentru a ne alege stilul de viata potrivit, jobul care sa ne aduca satisfactii profesionale, persoana cu care vrem sa ne impartim viata sau tipurile de activitati pe care trebuie sa le evitam.
In conceptia psihologului Andrew Goliszek exista per ansamblu trei categorii principale de oameni: “cei care se simt bine daca au un stil de viata stresant, cei care nu se descurca decat cu un stil de viata linistit si cei care sunt in stare sa se adapteze perfect, atat la stres, cat si in lipsa lui”. “Intr-o anumita masura, stresul este important pentru sanatate, atata timp cat nu depaseste capacitatea noastra de a-i face fata. Pericolul apare atunci cand nu stabilim corect tipul de personalitate caruia ii apartinem si incercam sa devenim ceea ce nu suntem. In astfel de cazuri, personalitatea noastra se inhiba si suntem nevoiti sa ne confruntam cu un nivel prea ridicat sau prea scazut de stres (de obicei prea ridicat)”, afirma acesta.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri