Cum sa transformam stresul negativ in eustres
Indiferent de felul nostru de a fi, pentru a putea tolera stresul in viata noastra de zi cu zi, trebuie sa invatam sa ne adaptam comportamentul, schimbandu-l in functie de circumstante. Iata cateva sfaturi de care putem tine cont daca dorim ca experientele negative sa se transforme in unele pozitive:
Deconectati-va de trecut - Un mare scriitor spunea ca ar trebui sa ne gandim la trecut doar in masura in care amintirea lui ne produce bucurie. Mai mult ca sigur ca nu sta in puterea noastra sa schimbam trecutul, ci doar prezentul. Ar trebui sa incetam sa ne mai facem griji pentru ce am facut gresit in trecut. Trebuie sa invatam sa ne folosim de experienta respectiva pentru nu mai repeta si pe viitor aceeasi greseala.
Creeati-va mediul ambient in care va simtiti cel mai bine – Fiecare persoana are propriul sau ritm de lucru: unele persoane lucreaza mai bine noaptea, altele ziua. Stabiliti care sunt orele de lucru in care puteti lucra la capacitate maxima si pe cat posibil, aranjati-va programul astfel incat sa se suprapuna cu orele respective.
Faceti cat mai multa miscare - Este demonstrat stiintific ca sportul este una dintre cele mai eficiente arme impotriva stresului. Prin efectuarea de exercitii fizice, in organism este eliberata endorfina, substanta care atenueaza durerile, inducand in acelasi timp o stare generala de bine. De asemenea, miscarea fizica ne reda energia, ne face sa ne simtim mai energici, intarindu-ne sistemul imunitar.
Fiti suficient de flexibile - Cu toate ca ne-am dori uneori sa ne schimbam comportamentul, de cele mai multe ori nu putem face acest lucru. Suntem asa cum suntem si nu ne putem schimba felul nostru de a fi peste noapte. Am putea schimba insa modul in care abordam sau gandim problemele. Daca o sa gandim problema diferit, putem gasi noi solutii pentru a ne atinge scopurile.
Ganditi pozitiv - In conditii maxime de stres suntem tentate sa anticipam cu ochii mintii consecintele actiunilor noastre. Incercati sa descoperiti partea buna a lucrurilor din fiecare intamplare negativa. Ganditi-va la un rezultat pozitiv, la o eventuala solutie pentru acea problema. Anticipand o reusita a respectivei probleme, vom putea face fata situatiei stresante mai eficient.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice