Iubirea e la un sarut distanta… Traditii si obiceiuri autohtone de Dragobete
In ziua de 24 februarie, dis de dimineata, fetele tinere obisnuiau sa stranga zapada proaspat cazuta, zapada curata ca spuma laptelui, pe care o topeau. Se credea ca aceasta zapada topita in ziua de Dragobete are valente curative si de purificare si de aceea tinerele o foloseau pentru a-si spala tenul. Astfel, chipul lor ramanea proaspat si frumos pe tot parcursul anului, iar fetele deveneau atragatoare in ochii persoanelor de sex opus.
Conform unei traditii stravechi, cei care se saruta in aceasta zi, vor fi impreuna in toate zilele anului, iar Dragobetele le va spori iubirea.
In unele zone rurale, se mai pastreaza inca obiceiul adunarii fetelor si a flacailor in dimineata zilei de Dragobete. Pentru a ramane voiosi si indragostiti pana la urmatorul Dragobete, tinerii se strang intr-un grup mare si petrec (isi “fac de Dragobete”) la unul din membrii grupului sau uneori chiar in satele vecine. Este obligatoriu ca tinerii sa cante, sa chiuie, sa se veseleasca, sa incinga o hora, sa spuna povesti sau sa joace jocuri, sa fie cu chef de viata si de voie buna.
Baietii invartesc fetele pe care le indragesc in hore aprige, le saruta si le imbratiseaza. In felul acesta, de Dragobete se initiaza multe relatii, se fac angajamente simbolice sau se oficializeaza logodne intre tineri. In mentalul colectiv popular, exista conceptia conform bolile, singuratatea si necazurile nu se vor atinge de cei care “tin” de aceasta sarbatoare si petrec in numele ei. Pana la Dragobetele urmator, ei vor fi indragostiti si fericiti.
Mai mult, in anumite sate romanesti, tinerele si tinerii se imbraca in straie de sarbatoare, iar daca vremea le permite, ies la colindat de paduri si lunci in cautarea ghioceilor si a florilor de primavara (fetele) si a vreascurilor de foc (baietii).
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural