Cand se apropie ora pranzului, fetele coboara inspre sat, iar baietii urmaresc si fugaresc fata care le este draga, sarutand-o daca si acesteia ii era drag baiatul. Obiceiul este cunoscut in zonele de sud ale tarii sub denumirea de “zburatorit”, iar sarutul in vazul tuturor era perceput de catre ceilalti ca o logodna. In vremurile de odinioara, zicala “Dragobetele saruta fetele” umplea satele romanesti de chicoteli, rasete si voie buna.
Se spune despre florile adunate de Dragobete ca au capacitati magice, fiind folosite in descantecele si ritualurile de dragoste. Totodata, in folclorul romanesc se vorbeste si despre caracterul sfant al acestor flori. In anumite zone ale tarii, fetele obisnuiesc sa aseze aceste flori sub icoana atunci cand ajung acasa.
Obiceiuri si traditii stravechi din lumea vegetala si animala
Dragobetele este o sarbatoare ce cuprinde intreaga suflare, incepand cu lumea umana si terminand cu cea vegetala si animala. Venirea Dragobetelor si a zilei de 24 februarie este echivalenta cu renasterea, revigorarea si reintinerirea naturii. Sarbatoarea deschide totodata larg portile primaverii, pregatind instalarea noului anotimp si desprinderea de anotimpul rece.
Precum oamenii care se aduna in grupuri, in ziua Dragobetelui, pasarile care nu migreaza se strang in stoluri, ciripesc si vorbesc in limba lor, isi aleg perechea si purced in construirea cuiburilor. Despre pasarile care nu reusesc sa-si gaseasca perechea in aceasta zi se crede ca vor ramane fara pui pana la Dragobetele urmator.
In traditia populara, s-a perpetuat interdictia de a sacrifica pasari domestice. Daca nu respecti aceasta lege nescrisa, vei aduce o ofensa Logodnicul Pasarilor, se spune…. Si cine vrea sa-l supere pe Dragobete, cel responsabil cu dragostea? Totodata, nu trebuie sa blestemi pasarile cerului sau pe cele salbatice, nici sa le vanezi sau sa arunci asupra lor vreun blestem. Se spune ca vei ramane fara de pereche in anul respectiv… In aceasta zi, creaturile cerului trebuie protejate si cinstite.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural