1 Martie 2012 publicat în Lifestyle 308 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
1 Martie, prima zi de Primavara, este ziua in care sarbatorim soarele si recapatarea puterii lui, reinvierea naturii si bucuria de a trai. De Martisor sarbatorim puritatea si dragostea, femininul si masculinul, viata si moartea etc. Iata cateva din traditiile si superstitiile romanesti pentru ziua de 1 martie.
Legenda spune ca, de atunci, tinerii impletesc doua ate, una alba si una rosie si le ofera fetelor pe care le iubesc sau persoanelor apropiate. In traditia populara, rosul simbolizeaza iubirea, dragostea, frumosul si aminteste de sangele eroului ucis. Albul simbolizeaza puritatea, sanatatea, noul si aminteste de vestitorul primaverii, gingasul ghiocel.

O alta legenda spune ca, in prima zi din martie, Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, de sub zapada, iese un ghiocel. Aceasta a vrut sa il ajute si a vrut sa dea zapada la o parte si sa indeparteze ramurile spinoase din jurul lui. Vazand ce face Primavara, Iarna s-a infuriat si a chemat vantul si gerul sa omoare floarea. Ghiocelul a inghetat. Primavara, vrand sa salveze ghiocelul, l-a acoperit imediat cu mainile ei. Pentru ca se intepase intr-un maracine, din degetul ei a curs sange pe ghiocel, iar acesta a reinviat. Astfel, legenda spune ca Primavara a invis Iarna, iar culorile alb si rosu reprezinta zapada alba si sangele rosu.

Traditii vechi si traditii pastrate de Martisor

In mitologia romaneasca, in primele zile de primavara, fetele si femeile aruncau catre cer martisoare si rosteau cateva cuvinte rituale inchinate soarelui:

“Sfinte soare, sfinte soare,
Daruiescu-ti martisoare,
In locul lor ma fereste
De pistru ce ma-nnegreste.
Ia-mi toate negretele
Si da-mi albetele.
Fa-mi fata ca o floare,
Sfinte soare, sfinte soare.”
(Romulus Vulcanescu – Mitologie romana)

In Romania, femeile obisnuiau sa poarte monede de aur sau de argint, simbol al soarelui, legate la gat cu un snur impletit cu ata rosie si alba. Ele purtau monezile pentru 12 zile, iar apoi, cu banutul, isi cumparau o bucata de branza alba si vin rosu. In acest fel, femeia care a purtat martisorul urma sa aiba un chip alb, frumos si luminos tot restul anului si buzele rosii ca focul. Traditia a fost pastrata pana astazi in anumite parti ale tarii unde, mamele le prind copiilor lor o moneda de argint pentru a-i proteja de friguri si pentru a fi frumosi si sanatosi tot anul. De asemenea, se crede ca Martisorul este un talisman pentru de deochi, care aduce sanatate, bunastare si iubire.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri