Avand si radacini grecesti, si radacini arabe, Zenobia era fara doar si poate o frumusete. Se spune ca avea parul foarte lung si brun, cu unduiri stralucitoare, ochii intunecati si negri, ce aruncau scantei atunci cand erau maniosi. Vocea ii era extrem de placuta si armonioasa, iar dintii aveau albeata unei perle. Se bucura de o educatie aleasa si vorbea limbile greaca, latina, limba copta, limbile siriene. Un erudit indragostit de cultura si de lucrurile frumoase, Zenobia a fost instruita in stiinte de catre insusi Longinus. Era patroana a celor invatati si este prima care a realizat o istorie scrisa a tarii sale. De la sotul sau, regina s-a familiarizat cu disciplina vinatului si cea militara, insotindu-l adesea la vanatoarea de lei si alte animale periculoase. Zenobia avea cu siguranta o personalitate fascinanta. Se spune despre ea ca reusea sa exercite un influenta deosebita asupra celor din jur si toti barbatii care o intalneau cadeau prada farmecului ei, indragostindu-se de ea….
Cei din jurul sau o venerau si o adorau, insa 2 imparati romani, Gallienus si Claudiu, au incercat sa o supuna. Zadarnic. Zadarnic au incercat sa supuna totodata si Palmyra, oras asezat strategic si odinioara “colonie romana”, oras pe care imparatul roman Hadrianus il declara „oras liber tampon” intre persi si romani. Regina Zenobia isi conduce trupele in Phoenicia si Palestina, cucereste pamanturile pana la marginile Egiptului de jos si invinge o armata puternica ce stapanea intreaga lume.
Istoria o infatiseaza pe Zenobia ca pe o prezenta feminina deosebita pe campul de lupta. “Faptul de a-si fi condus calare trupele in batalie reprezenta un ingredient important pentru succesul Zenobiei. Intr-o traditie preislamica, prezenta unei femei in lupta (asemeni unei zeite mitice), comuna printre arabii timpurii, era insufletitoare. Cu parul zburandu-i in vant si trupul partial expus, aceasta Doamna a Victoriei inspira atat valoare, cat si pasiune.”, se arata pe site-ul thejohnsongalleries.com.
(Foto: Zenobia in fata imparatului Aurelian - dupa o pictura a artistului Giovanni Battista Tiepolo)
Noul imparat Aurelian si legiunile romane reusesc insa sa invadeze Palmyra. Zenobia este invinsa, luata prizoniera, dusa la Roma si silita sa treaca pe sub Arcul de Triumf roman in lanturi de aur. Se spune ca Aurelian insusi a fost impresionat de mandria si demnitatea reginei si a vrut sa-i asigure o existenta de regina la Roma. Mandra regina a Siriei a ales insa, ca si precursoarea sa, sa se otraveasca. Sunt totusi unele variante istorice care sustin ca Zenobia s-ar fi retras de fapt intr-o vila in Tivoli, casatorindu-se ulterior cu un guvernator roman.
Te invitam sa citesti si articolul despre contesa Elizabeth Bathory, o alta seducatoare fatala a istoriei, dar si articolele:
Seducatoarele celebre ale istoriei
10 femei celebre din Romania
Foto fr si main: Lucrezia Borgia - pictura de Bartolomeo Veneto, via wikipedia
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară