Traditii, obiceiuri si superstitii diverse de sarbatoarea Floriilor
Chiar daca este post, in Duminca Floriilor este dezlegare la peste. Carnea de peste mancata in aceasta zi sfanta are atributul de a vindeca si alina bolile trupesti, se crede.... In plus, se spune ca cei care mananca peste in ziua de Florii au sanse mari de lecuire. In schimb, cei care nu cinstesc cum se cuvine aceasta sarbatoare se umplu de pistrui.
DA si NU de Florii in traditia populara romaneasca
Nu este indicat sa lucrezi in ziua de Florii, nu este indicat sa tai nimic in gradina, nu este indicat sa speli, sa deretici prin casa si nici chiar sa te speli pe cap. Se spune in popor ca iti ‘infloreste’ parul sau risti ca parul tau sa devina alb precum florile copacilor. Se spune in acelasi timp ca orice ai semana in aceasta zi in pamantul respectiv nu va creste. Vor iesi in schimb flori, iar acestea nu vor da niciun rod. Este indicat totodata ca odata cu Floriile sa nu mai mananci urzici. Are loc ‘nuntirea’ urzicilor. Infloresc si nu mai sunt bune de mancat.
Cere iertare florilor cu suflet
Daca trebuie sa culegi flori in ziua de Florii, cere iertare florilor caci au si ele sufletul lor si le doare cand sunt desprinse din mediul lor…
Nu lasa pe nimeni sa astepte la portile Raiului
Nu este bine sa torci in sambata de dinaintea Floriilor daca persoane care ti-au fost dragi au parasit aceasta lume. Se spune ca ii vei face sa astepte degeaba la portile Raiului. In schimb insa, daca vrei sa inmoi vamile, in sambata de dinaintea Floriilor, in sambata lui Lazar, da de pomana placinte de post in cinstea celor adormiti.
Asculta natura cum canta
In functie de felul in care va fi vremea de Florii, se fac si previziuni legate de vremea de Pasti. Daca va fi soare, va fi soare si de Paste. Daca va ploua, va ploua si de Paste. Totodata, in cazul in care broastele se aud cantand pana de Florii, vara acelui an va fi o vara calduroasa, dar si ploioasa si imbelsugata in acelasi timp.
Dorintele se implinesc
Este bine sa te impartasesti de Florii si sa-ti pui dorinte in gand atunci cand te apropii de preot. Roaga-te cu sinceritate, credinta si inima curate pentru implinirea lor. Se spune ca atunci sunt sansele cele mai mari de a ajunge direct la cel care le poate indeplini.
De Dragoste, frumusete si admiratie...
Totodata, in anumite zone ale Banatului si ale Transilvaniei, s-a perpetuat si urmatorul obicei: inainte de Florii, fetele nemaritate asaza o oglinda si o camasa curata la radacinile unui par altoit. Chiar in ziua de Florii, dupa ce soarele rasare, le iau de acolo si le duc in casele lor, folosindu-le ulterior in descantece de dragoste si de sanatate.
Din simbolistica vegetala a sarbatorii Floriilor nu putea sa lipseasca si busuiocul, un alt element vegetal, prezent in multe ritualuri si traditii romanesti. Prin urmare, s-a pastrat obiceiul fierberii busuiocului in apa in noaptea dinspre Florii. Cu aceasta apa, tinerele isi clatesc parul pentru ca acesta sa fie stralucitor si sanatos. Fiertura de apa care ramane este folosita pentru a uda un copac in floare. Exista credinta ca baietii se vor uita dupa fete ca dupa un copac in floare, admirandu-le.
Si uram cu aceasta ocazie un 'La Multi Ani' anticipat celor care poarta un nume cu floare! Tuturor, o primavara cu floare si zambet!
Cu mult drag,
Echipa Garbo
Foto fr si main: By Muskoka Stock Photos /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri