13 Aprilie 2012 publicat în Lifestyle 8 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Sarbatoarea de de Pasti simbolizeaza pentru multi dintre noi invierea lui Iisus Hristos iar sarbatorirea acestui eveniment difera de la zona la zona si de la tara la tara. Chiar daca este o sarbatoare crestina, in jurul ei s-au construit mai multe obiceiuri si traditii pagane. Descopera cateva dintre acestea la nivel international.
DESCHIDE PREZENTAREA

10 obiceiuri de Pasti in jurul lumii
Sarbatoarea de Pasti in Australia
In Australia, Sarbatoare de Pasti este aproape la fel ca cea din Europa, dar cu elemente native. Iepurele nu este un animal tocmai indragit pentru ca el distruge recolta iar acest lucru inseamna ca, de Pasti, ouale de ciocolata sunt aduse copiilor de marsupianul nativ pe cale de disparitie, bilby. Anul are loc Spectacolul de Pasti din Sydney, un spectacol ce dureaza doua saptamani si atrage curiosi din intreaga lume.
Pastele in Franta
Intr-un orasel din S-V Frantei, oul de Pasti este vedeta. in a doua zi de Pasti, cei mai abitiosi chefi se duc in piata centrala din oras si fac o omleta atat de mare incat poate sa hraneasca intregul oras. Anul trecut au facut o omleta de 30 de m din 5.211 de oua si cate 50 kg de sunca, ceapa si usturoi. Se crede ca aceasta traditie dateaza de pe vremea lui Napoleon.
Germania
In Germania s-au nascut simboluri precum iepurasul de Pasti si pomul pascal. Ei numesc Pastele Ostern, de la zeita mitologica anglosaxona a primaverii, Eostre. Sarbatoarea lor nu este foarte diferita fata de a noastra dar are un element inedit: „pomul pascal”. Timp de 40 de ani, in fiecare an, de Pasti, sotii Kraft din Germania si-au impodobit pomul din fata curtii cu oua de plastic. Nebunia a inceput in 1965 si s-a raspandit in intreaga tara. Acum, ouale de plastic s-au transformat in adevarate obiecte de arta.
Grecia
In Grecia, in Sambata Mare, oamenii ies la balcoanele caselor si arunca oale de lut in strada. Aceasta traditia este originara din Venetia, acolo unde oamenii isi aruncau obiectele vechi si oalele de lut in strada pentru a intampina Anul Nou. Pe masa traditionala de Pasti a grecilor se gasesc oua rosii, prajituri in forma de porumbel (kolompines), o briosa in stil venetian (fogatses) si ciorba de miel (tsilihourda). In Vinerea Mare, barbatii ies pe strada si inconjoara satul in care locuiesc facand zgomot pentru a indeparta spiritele rele.
Peru
Oamenii din Peru sunt foarte religiosi, merg des la biserica si se roaga mult. Tinand cont de faptul ca in fiecare localitate se gasesc mai multe biserici inchinate vietii lui Iisus, in Saptamana Mare au loc tot felul de ritualuri si obiceiuri. Ei isi sting foamea in Duminica Mare cu 12 feluri de mancaruri traditionale si beau o bere facuta din porumb.
Polonia
In Polonia, in Duminica Mare se aduna familiile in jurul mesei, mananca, se bucura de sarbatoare si isi ureaza sanatate si fericire pentru tot restul anului. „Vedeta” mesei este o prajitura in forma de miel sau un miel facut din unt care se aseaza in centru. La masa se servesc oua in toate formele posibile (fierte, prajite, coapte) si reprezinta un simbol al binecuvantarii. In a doua zi de Pasti, pe strazi ies baietii tineri si stropesc cu apa sfintita fetele nemaritate.
India
Desi populatia crestina reprezinta numai 3% din populatia tarii, Pastele este sarbatorit in India cu mult fast si entuziasm. Sarbatoarea a fost introdusa sub domnia Imperiului Britanic si a evoluat foarte mult in timpul ocupatiei portugheze si franceze. De regula, de Pasti, preotul povesteste chinurile prin care Iisus a trecut iar la slujba se aduna foarte, foarte multi oameni. Iepurasul si ouale de Pasti sunt cele mai mari atractii ale acestei sarbatori. Oamenii fac schimb de cadouri care sa contina oua sau iepurasi de Pasti.
Cehia
Una din cele mai neobisnuite traditii de Pasti din lume are loc in Europa, in Cehia. In a doua zi dupa Pasti, fetele nemaritate sunt „biciuite” simbolic cu nuiele de salcie pentru a fi sanatoase si frumoase tot anul. Fetele recompenseaza baietii cu oua colorate sau prajituri. De asemenea, traditia vopsirii oualelor este foarte importanta in Cehia.
Norvegia si Suedia
In Norvegia, a citi romane politiste a devenit o adevarata traditie de Pasti. Din Joia Mare si pana in a doua zi dupa Pasti oameni au liber si isi petrec timpul in familie si citind romane detective. Profesorii de la Institutul Cultural de la Universitatea din Oslo spun ca aceasta traditie isi are originile in moartea violenta a lui Iisus. In Suedia, copiii se imbraca in costume si merg din usa in usa pentru a primi oua rosii, dulciuri sau bani. Sarbatoarea este asemeni Haloween-ului. Aceasta traditie are menirea de a alunga spiritele rele care isi fac aparitia in Vinerea Buna si in Duminica de Pasti.
Letonia
In Letonia se ciocnesc ouale la capete si in lateral, pana cand se sparg. Atunci cand oul unui jucator se sparge, el iese din joc. Jocul continua pana cand un singur om ramane cu oul intact.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri