Romania este o tara a talentului si a muzicii de calitate. Avem voci extraordinare, compozitori de geniu, talente fantastice care se nasc o data la un secol. Avem muzicieni cu care ne putem lauda unei lumi intregi. Avem muzicieni a caror muzica a dat inconjurul lumii, facand numele Romaniei cunoscut globului intreg. Intr-un mod nedrept, i-am dat poate uitarii, i-am trecut sub tacere sau le minimalizam meritele... Merita sa facem cunostinta cu voci si personalitati romanesti care au facut istorie prin muzica lor (compozitie sau voce) si care ne-au facut sa ne simtim mandri ca suntem romani.
1. Iosif Ivanovici - Valurile Dunarii
Compozitia muzicala de mai sus este poate unul dintre cele mai cunoscute valsuri romanesti si a facut cunoscut in intreaga lume numele lui Iosif Ivanovici (Ion Ivanovici), muzician roman. Valurile Dunarii au facut inconjurul lumii… Nu se stie cine a pus valurile Dunarii in miscarii si sunt voci care sustin ca Sara Fried, o evreica din Lugoj. Insa in 1880, cand valsul a fost pus in circulatie in Bucuresti, Ivanovici a dedicat aceasta piesa Emmei Gebauer, sotia lui Constantin Gebauer. In 1889, la Paris, unduiosul vals a fost interpretat pentru prima oara cu orchestra. Celebrul vals s-a bucurat de un succes colosal mondial, neegalat poate de vreo alta compozitie romaneasca din trecut, si a fost publicat de peste 40 de edituri. Piesa a fost atribuita in nenumarate randuri lui Strauss fiul, cel care a intrat in istoria muzicii ca rege al valsului. Dar revista germana ‘Die Musik’ l-a numit pe Iosif Ivanovici ‘regele valsului romanesc.” Muzicianul roman a compus peste 350 de piese.
2. George Enescu - Rapsodia romana
Cu siguranta, cel mai de seama muzician roman este George Enescu (1884- 1955). Compozitor, violinist, pianist si dirijor, faimosul elev al lui Enescu, Yehudi Menuhin, l-a numit pe Enescu “una din veritabilele minuni ale lumii”. (...) “Radacinile puternice si nobletea sufletului sau sunt provenite din propria lui tara, o tara de inegalata frumusete.” , spunea celebrul violinist Menuhin despre cel care i-a fost maestru. Piesele orchestrale care i-au adus celebritatea lui George Enescu, ridicandu-l la rangul de compozitor universal, sunt cele doua Rapsodii romane: Rapsodia romana nr. 1 in La major si Rapsodia romana nr. 2 in Re major (ambele op. 11). Inspirate din folclorul romanesc, mai ales cel orasenesc, cele doua rapsodii se bucura de o frumusete melodic bogata, dinamica, colorata, desavarsita. Nu puteam insa trece cu vedere o alta creatie muzicala a lui George Enescu, aceasta minunata balada pentru vioara.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară