IN ACEST ARTICOL:
Perfectiunea este un cuvant in jurul caruia graviteaza multe dintre gandurile si actiunile noastre. Ne dorim sa facem totul ca la carte, sa fim sotii perfecte, mame ireprosabile, sa avem o cariera de succes, iar comportamentul nostru sa fie de cele mai multe ori desavarsit.
Foto: VerseVend

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta perfectionistii este aceea ca nu vad lucrurile asa cum sunt in realitate. Greutatea problemei provine din felul in care percep lumea. Totul are loc in forumul lor interior. Nimeni nu-i va auzi lamantandu-se, vaitandu-se, expunandu-si nemultumirile sau consumandu-se intr-un mod negativ energiile si fortele. Insa toate aceste lucruri se intampla la un nivel interior. Se framanta pentru orice nimic, isi doresc sa fac totul asa cum trebuie, iar atunci cand nu reusesc se simt foarte nefericiti si sufera. Sufera pentru orice. Pentru toate insignifiantele greseli cotidiene, pentru cuta mica de pe haine, pentru pata de oja decojita de pe o unghie, pentru sarcina nefinalizata de la serviciu, pentru temele nefacute ale copilului, pentru firicelul de praf nesters din biblioteca, pentru costumul necalcat al sotului.

Foto: Ordinary Guy

Dorinta de perfectiune nu trebuie insa perceputa neaparat ca pe ceva negativ. Intr-o doza potrivita, aceasta dorinta impulsioneaza si motiveaza, fiind un bun stimulent al punerii in valoare de calitati precum rabdare, perseverenta si meticulozitate in atingerea obiectivelor personale si profesionale. In unele cazuri, atunci cand dorinta de perfeciune este un dat interior firesc si natural, ea poate conduce la implinire personala si profesionala. Pe de alta parte, exista si un perfectionism negativ care ii determina pe oameni sa lupte cu o incapatanare crancena pentru implinirea unor teluri practic nerealizabile, apreciindu-si propria valoare in functie de reusita sau nereusita scopurilor propuse. Putem vorbi de un perfectionism negativ atunci cand dorinta de perfectiune provine din lipsa de incredere in sine sau cand aceasta constituie o replica data asteptarilor si pretentiilor celorlalti. O anumita categorie de perfectionisti manifesta toleranta fata de limitarile celor din jur, atat fata de calitatile cat si fata de defectele lor, dar sunt neiertatori atunci cand vine vorba de propria persoana, fiindu-le teama ca ceilalti i-ar putea judeca pe ei in imprejurari asemanatoare.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri