Dieta IARNA
Chiar daca iarna purtati haine mai groase care pot acoperi micile modificari ale siluetei, chiar daca perioada sarbatorilor de iarna este bogata in ispite culinare, chiar daca stati in fata televizorului nepermis de multe ore, nu exista scuze reale pentru o alimentatie excesiva si dezechilibrata.
CUMPARATURI PENTRU IARNA
1 CURCANUL carnea de curcan este campioana la categoria alimente pentru slabit.
2 PESTELE GRAS (somon, ton, macrou, sardine) este sursa principala de acizi grasi polinesaturati, pe care organismul nu ii poate sintetiza si trebuie adusi prin alimentatie. Tot in pestele gras gasim cantitati mari de vitamina D, calciu, fier, seleniu, zinc, iod, cu rol benefic asupra metabolismului energetic si de crestere a capacitatii de adaptare la frig.
3 FRUCTELE DE SEZON – kiwi, bananele, grepfrutul roz, ananasul,sunt bogate in vitamine, minerale, fibre si apa, alturi de cantitati mari de fitonutrienti, substante de origine vegetala cu actiune benefica asupra sanatatii. Atentie, fructele sunt dulci, contin fructoza ( un glucid simplu, similar zaharului) si trebuie consumate in cantitati moderate, in prima parte a zilei, deoarece dupa ora 18 metabolismul incetineste si surplusul de carbohidrati risca sa fie transformat in grasime de depozit.
Ananasul proaspat, pe langa vitamina C si fibre, contine bromelina, o enzima care dizolva proteinele din carne si le fac mai usor de digerat. Deci ananasul este desertul perfect dupa mesele copioase, foarte des intalnite in aceasta perioada a anului.
4 SEMINTELE de floarea soarelui sau dovleac si fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale) consumate in cantitati mici asigura necesarul de vitamina E cu actiune antioxidanta, de protectie a pielii si celulelor impotriva actiunii radicalilor liberi si de stimulare a imunitatii organismului.
5 FASOLEA BOABE SI MAZAREA- fasolea este cea mai valoroasa sursa de proteine vegetale, contine calciu, fier si fibre solubile care scad colesterolul din sange.
Foto: Shutterstock.com
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural