Secretul gustului: Glutamatul
Jeya Henry, profesor nutritionist la Universitatea Oxford Brookes spune ca „o mancare bogata in umami, contine din belsug un aminoacid denumit glutamat, una dintre componenetele proteinelor. In cantitate mare, acesta da o savoare deosebita mancarurilor. Si au fost o multime de studii care atesta acest fapt”, spune nutritionistul, potrivit the Independent.Majoritatea mancarurilor contine o mica cantitate de glutamat, cu precadere alimente proteice ca pestele, carnea, lapetele, branza si anumite vegetale, care de asemenea sunt o buna sursa de glutamat. Aceste mancaruri au si gustul umami. Potrivit specialistilor, in unele alimente, continutul de glutamat creste, pe masura ce acestea se invechesc, de exemplu sunca sau branza iar in cazul vegetalelor, pe masura ce acestea se coc. Astfel, o rosie verde contine mai putin glutamat decat o rosie coapta.
In urma cu 1200 de ani, bucatarii din Asia incepusera sa adauge in supele lor, un tip de planta marina, gasita in Pacific. Ei au descoperit ca alimentele gatite in aceasta supa de plante marine este pur si simplu un deliciu. Ceea ce nu stiau pe atunci bucatarii era ca, aceasta planta contine o cantitate foarte mare de glutamat.
Foto: Timsackton
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri