Secretul gustului: Glutamatul
Jeya Henry, profesor nutritionist la Universitatea Oxford Brookes spune ca „o mancare bogata in umami, contine din belsug un aminoacid denumit glutamat, una dintre componenetele proteinelor. In cantitate mare, acesta da o savoare deosebita mancarurilor. Si au fost o multime de studii care atesta acest fapt”, spune nutritionistul, potrivit the Independent.Majoritatea mancarurilor contine o mica cantitate de glutamat, cu precadere alimente proteice ca pestele, carnea, lapetele, branza si anumite vegetale, care de asemenea sunt o buna sursa de glutamat. Aceste mancaruri au si gustul umami. Potrivit specialistilor, in unele alimente, continutul de glutamat creste, pe masura ce acestea se invechesc, de exemplu sunca sau branza iar in cazul vegetalelor, pe masura ce acestea se coc. Astfel, o rosie verde contine mai putin glutamat decat o rosie coapta.
In urma cu 1200 de ani, bucatarii din Asia incepusera sa adauge in supele lor, un tip de planta marina, gasita in Pacific. Ei au descoperit ca alimentele gatite in aceasta supa de plante marine este pur si simplu un deliciu. Ceea ce nu stiau pe atunci bucatarii era ca, aceasta planta contine o cantitate foarte mare de glutamat.
Foto: Timsackton
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice