Sotul inteligent emotional
In cartea “The Seven Principles for Making Marriage Work” (Cele 7 principii pentru a face o casnicie sa functioneze), John Gottman ne prezinta trasaturile sotului inteligent emotional. Pornind de la ideile prezentate in carte, am incercat sa realizam un portret al sotului inteligent emotional. Sotul inteligent emotional, spune John Gottman, “este pasul urmator catre evolutia emotionala”. Un sot inteligent emotional nu este in mod neaparat sensibil sau in contact cu sentimentele sale, insa isi respecta si isi onoreaza sotia si stie sa ii transmita si sa ii arate acesteia respectul sau.
Un sot inteligent emotional isi ajuta sotia in treburile casnice mai neplacute si stie cat de important este sa fii prieten cu cea pe care o iubeste. Cultiva de aceea o prietenie profunda si plina de satisfactie de ambele parti. Sotul inteligent emotional este constient de ceea ce se petrece in lumea sotiei sale si demonstreaza grija si preocupare pentru aceasta lume. Sotul inteligent emotional isi hraneste “admiratia si afectiunea” fata de sotia sa si le transmite fie in mod direct, fie in mod indirect. Sotul inteligent emotional stie cum sa isi faca sotia sa realizeze ca o admira si ca o iubeste.
Sotul inteligent emotional stie sa-i comunice sotiei ceea ce simte pentru ea, pastrand legatura in timpul zilei, revenind la ea chiar daca este prins in actiunile zilei sau exprimandu-si interesul fata de experientele pe care aceasta le-a avut de-a lungul zilei. Sotul inteligent emotional stie ca sunt preferintele si pasiunile sotiei sale, stie ce o bucura, ce o deranjeaza si o irita, stie ce ii place si ii displace. Sotul inteligent emotional accepta ideile si optiunile sotiei sale si este capabil sa le discute deschis pe cele proprii cu sotia. Sotul inteligent emotiona are un feed-back entuziast fata de ceea ce o preocupa si o intereseaza pe sotia sa. Sotul inteligent emotional stie sa lupte pentru un compromis valabil de ambele parti mai degraba decat sa castige o cearta.
“Pe cand in trecut, spune Gottman, sotul era capul autoritar al gospodariei, “noul sot a invatat necesitatea si avantajele compromisului. A face compromisuri nu inseamna a fi slab sau a te lasa calcat in picioare. In loc de a insista si a te incapatana sa fie ca tine, inseamna sa gasesti un teren neutru. Sotul inteligent emotional respecta valorile si punctele de vedere ale sotiei sale, ii confirma sentimentele si imparte puterea de decizie cu ea. O relatie nu poate sa progreseze daca unul dintre parteneri domina intotdeauna. In acest caz, celalalt va simti in mod inevitabil resentimente, va opune rezistenta si va incerca sa se retraga de sub controlul partenerului dominant. Fiecare poate castiga cu usurinta o discutie aprinsa, insa va pierde in contextul relatiei. Sotul inteligent emotional intelege acest lucrru si isi redefineste rolul in consecinta.”, se arata intr-un articol publicat pe rolereboot.org
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice