15 August 2012 publicat în Lifestyle 50 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Va invitam sa patrundem in tainele sarbatorii de Sfanta Maria si sa descoperim obiceiurile si traditiile populare romanesti legate de ziua de 15 august!

Astazi, 15 august, in calendarul crestin, este celebrata o sarbatoare importanta, Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Este sarbatoarea in care Maica Domnului a “adormit” si s-a ridicat cu trupul si sufletul la cer, sarbatoare cunoscuta in popor si sub denumirea de Santamaria, Sfanta Maria Mare sau Uspenia. Va invitam sa patrundem in tainele sarbatorii de Sfanta Maria si sa descoperim obiceiurile si traditiile populare romanesti legate de ziua de 15 august!

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfanta Maria Mare

In centrul sarbatorii se afla figura feminina a Maicii Domnului, “cea mai cinstita decat heruvimii si mai marita decat serafimii”, considerata a fi indeosebi protectoarea persoanelor de sex feminin si grabnic ajutatoare lor. Sfanta Maria Mare este o sarbatoare pe care oamenii o tin cu sufletul pentru sanatate si vindecarea de boli si suferinte trupesti, pentru binele casei si al familiei, pentru casatorie in cazul femeilor tinere, pentru nastere usoara in cazul femeilor care urmeaza sa devina mame.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Când se pune busuioc sub pernă - Tradiții și semnificații Boboteaza: semnificație, tradiții și obiceiuri în România Ritualuri pentru primele zile ale anului: Cum să atragi norocul și belșugul în casa ta

Dragostea se poate de 15 august: Maica Domnului le ajuta pe fetele care isi doresc sa se casatoreasca

De sfanta Maria Mare, fetele nemaritate, care doresc sa isi gaseasca ursitul, trebuie sa poarte in san de-a lungul intregii zilei un fir de naprasnic (feriga in unele zone) si sa se roage la icoana Maicii Domnului, tinand candela aprinsa. Se spune ca naprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care il poarta de Sfanta Maria Mare, aceasta planta a dragostei atragand totodata petitori in jurul fetei respective. Naprasnicul este o planta ce creste in paduri, in locuri uitate de lume si stiute doar de batranii satului. El capata valente si puteri magice in aceasta zi. Inteleptii satului sunt cei care, conform traditiei, trebuie sa imparta flori de naprasnic tinerelor fete pentru a le ajuta sa isi gaseasca un bun crestin ca sot.

Ajunul anului nou - tradiții, obiceiuri și rugăciuni pentru noaptea dintre ani Magia Dragobetelui: Sărbătoarea iubirii la români La mulți ani de Sf Ion - tradiții, mesaje și felicitări pentru sărbătoriții din ziua Sfântului Ioan

Foto: Sxc.hu

In unele zone, naprasnicul, dar si plantele culese, se asaza la icoana Maicii Domnului, devenind astfel bune de leac si de vindecare. Mai mult, in anumite zone ale tarii, in apa de scaldatoare se adauga flori din planta cunoscuta sub numele de ‘palma Maicii Domnului’. Este o planta sfanta si se spune ca cei care se vor scalda in apa acestor flori vor avea un trup curat si frumos, ferit de boli, si isi vor intalnit alesul mai repede.

In unele zone ale tarii, gospodarii care au in familia lor fete de maritat au datoria de a spala icoana Maicii Domnului cu apa si flori de busuioc. Gestul este considerat a fi pe placul Maicii Domnului, considerandu-se ca aduce asupra fetei nemaritate din casa respectiva binecuvantarea Maicii Domnului. Maica Domnului ii va da o soarta buna in dragoste si un flacau iubitor, pe placul fetei.

Crăciun și revelion pe rit vechi - Tradiții și semnificații ale sărbătorilor de iarnă pe stil vechi Obiceiuri populare de Înălțarea Domnului Zile libere 2025 în România: Calendar complet și semnificația fiecărei zile

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri