Totodata, in unele parti ale tarii exista si traditia batutului copacilor de nuc in preajma sarbatorii de Sfanta Maria. Se crede ca nucii care sunt batuti in apropiere de Sfanta Maria Mare vor face rod si in anul care va urma… Tot in aceasta zi, stuparii pot gusta din primul fagure de miere. In plus, batranii satului au un rol tainic si important in bunul mers al acestei mari si sfinte sarbatori. Ei sunt cei care protejeaza gradinile si campurile satului de ‘raul pasarilor’ care pot distruge recoltele. Ei descanta pamanturile dupa ritualuri doar de ei stiute si “leaga’ ciocul pasarilor. In alte zone insa, se tocmesc special pandarii pentru a pazi rodul viilor.
Conform unei alte traditii stravechi, crestinii buni trebuie sa tina usa deschisa in aceasta zi pentru a primi in casele si in sufletele lor pe Maica Domnului, dar si binecuvantarea pe care o aduce aceasta.
Ziua de Sfanta Maria este un prilej si pentru a emite previziuni despre starea vremii si felul toamnei care va veni. Daca in apropierea zilei de 15 august infloresc trandafirii, este semn sigur ca in acel an va fi o toamna lunga si vreme frumoasa. Dupa sfanta Maria, vremea incepe sa se “strice”, iar capricioasa toamna isi va face simtita prezenta. De Sfanta Marie Mare, se coboara oile de la munte (“La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!”), iar barbatii sa isi schimbe palaria cu caciula („A trecut Sfanta Maria/Se lapada Palaria”).
Foto Homepage: Sxc.hu
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri