3. Clitorisul este cel mai adesea considerat a fi acel mic bulb, denumit stiintific glans si care sta ascuns intre labii. Este confuzia pe care o face marea majoritate a femeilor. Glansul clitorial este de fapt partea exterioara a organului clitoris. El este strabatut de peste 8.000 de terminatii senzoriale, mai mult decat pe orice suprafata a corpului uman si de doua ori mai mult decat pe glansul penisului.
4. De fapt, in mare parte, organul clitoris este mai mult intern si este compus din doi corpi cavernosi, doua crure si un glans clitoridial. Clitorisul imprejmuieste practic canalul vaginal, ca intr-o imbratisare. Deci partea interna a clitorisului poate fi stimulata explorand vaginul.
Betty Dodson, cunoscuta in domeniul sexologiei, artista si autoarea unor carti despre sexualitatea feminina, ne explica anatomia clitorisului:
5. Daar, multe femei isi pot provoca orgasmul fara a introduce neapart ceva in vagin. Insa trebuie sa ne reamintim ca in ceea ce le priveste pe femei, orgasmul nu tine doar de stimularea vaginului si a clitorisului, ci este o insumare de diferiti factori: mii de terminatii nervoase care intra in actiune, muschi, reflexe si… ajutorul imaginatiei, factorul psihologic fiind extrem de important. Unele femei pot ajunge la orgasm prin simpla incordare a muschilor pelvisului; fiecare fiinta este unica si deci, nu exista o reteta comuna pentru orgasm - ceea ce merge in cazul unei femei, nu functioneaza neaparat in cazul alteia.
Foto: Wikipedia
6. Clitorisul nu a fost obiect de studiu, decat pana foarte de curand… Autoarea blogului Museum of Sex arata ca abia prin anii 1990, cercetatorii au inceput sa fie curiosi in privinta anatomiei clitorisului si a sexualitatii feminine. Pana in acel moment toate detaliile legate de penis, structura si functia sa erau de mult stiute. Chiar si acum, in unele texte “de specialitate”, clitorisul este prezentat insignificant ca acel bulb, pe care acum il cunoastem sub denumirea de glans. Luati drept exemplu: www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/clitoris_6035
7. Specialista in urologie Helen O’Connell de la Royal Melbourne Hospital a folosit tehnologie MRI pentru a deslusi intreaga anatomie a clitorisului, tehnologie care fusese aplicata in cazul penisului inca din anii '70. Abia In anul 1998, Helen O’Connell a publicat un studiu amplu cu privire la clitoris, anatomia sa si functia sa.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri