Peste cateva zile, pe 14 octombrie, este ziua de cinstire a sfintei Parascheva, patroana spirituala a Moldovei. Este o mare sarbatoare si draga multora dintre noi, pe care nu o puteam trece cu vederea. Va prezentam cateva dintre obiceiurile si traditiile laice si crestine legate de aceasta sarbatoare, dar si lucruri interesante din viata Sfintei Parascheva:
Traditii si obiceiuri romanesti de Sfanta Parascheva
In lumea satelor romanesti exista o serie de interdictii si recomandari pentru aceasta zi sfanta. Se interzicea spre exemplu aprinderea focului in vatra, spalatul rufelor sau cusutul hainelor, crezandu-se ca daca nu respecti aceste interdictii iti vor aparea negi pe mana sau diferite boli de piele. In schimb, ziua Sfintei Parascheva este o sarbatoare care trebuia tinuta cu mic si mare de catre intreaga comunitate a satelor: fetele pentru a avea soarta binevoitoare in iubire si parte de un sot bun, dar si pentru a fi cinstite precum a fost sfanta. Batranii tin sarbatoarea pentru belsug si sanatate.
Se crede ca in apropierea sarbatorii, Sfanta Paraschieva se arata in visele multora, uneori pentru alinarea celor bolnavi sau in suferinte sufletesti, alteori pentru a-i dojeni pe cei care fac rau.
De sfanta Parascheva se posteste, insa unele alimente precum pepenele rosu, nucile, poamele negre sau cele cu cruce sunt interzise a fi consumate. Se spune in schimb ca este bine ca femeile care urmeaza sa aduca prunci pe lume sa imparta din bucatele lor copiilor sarmani pentru a avea o nastere fara dureri si a primi alinarea Sfintei. Mai mult, copilul care va veni pe lume va fi protejat de Sfanta Parascheva si ferit de boala trupului.
In aceasta zi este si praznic pentru sufletul celor trecuti pe lumea cealalta. Gospodinele impart lipii si must nou, dar si alte bucate.
Ziua Sfintei Parascheva este in traditia populara si prilej pentru previziuni legate de vreme. Daca ziua este frumoasa, senina si cu soare, tot astfel va fi si vremea cu prilejul celorlalte mari sarbatori de peste an. Daca ziua este innorata si ploioasa, va fi innorat si in celelalte sarbatori de peste an. Pe de alta parte, in cazul in care in zilele de dinaintea sarbatorii ploaia s-a lasat asteptata, iarna va veni in mod neasteptat, spun inteleptii satului…
Pastorii obisnuiesc sa faca si ei predictii ale vremii in dimineata zilei de Sfanta Parascheva, aducand valente pastorale sarbatorii. Daca oile dorm stranse, una langa alta, pastorii stiu ca ii asteapta o iarna grea, cu troiene inalte de zapada. Daca oile dorm imprastiate, iarna va fi blanda. Tot pastorii trebuie sa aiba grija sa nu ciopleasca nimic in aceasta zi sfanta daca nu isi doresc ca mieii sa iasa tarcati. Odata ce aceasta sarbatoare trece si vara este ingropata definitiv, se da drumul noilor activitati pastorale: turmele sunt pregatite pentru iernat, iar berbecii sunt lasati laolalta cu oile, pentru prasila.
In popor, figura Sfantei Parascheva se suprapune peste cea a Sfintei Vineri, numele sau insemnand in limba greaca “vineri”. In acelasi timp, Sfanta Parascheva este perceputa drept zeita intre vara si iarna pastorala si numita “Sfanta Vineri de Toamna”. Sfanta Vineri este miloasa si sfanta, are grija animalelor salbatice, inlesneste casatoria fetelor tinere, este protectoarea femeilor casatorite, ajutandu-le la nastere si in nevoi.
Daca nu poti avea prunci, roaga-te cu credinta ca Sfanta Parascheva sa mijloceasca pentru tine in fata Domnului. Avand un suflet mare si bun, Sfanta are putere de la Dumnezeu de a tine deochiul departe de copii, de a tine deoparte bolile, trasnetul, grindina si focul de casele celor bine-credinciosi.
Exista si o alta fata a Sfintei Vineri, fiind perceputa uneori drept o fire justitiara, intransigenta cu cei care gresesc si nu ii cinstesc ziua. Ea aduce napasta asupra celor care ii nesocotesc vrerea.
Iata si cateva lucruri interesante despre Sfanta Parascheva:
- Sfanta Parascheva (Paraschiva) este sfanta ocrotitoare a Moldovei, iar ziua in care este pomenita este 14 octombrie.
-Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, in apropierea Constantinopolului si provenea dintr-o familie bogata si de neam.
- Copila fiind si extrem de miloasa, Parascheva obisnuia sa-si schimbe hainele bune, de valoare, cu cele ponosite si rupte ale copiilor: “Spune, Parascheva, cui ai dat hainele tale cele scumpe si frumoase cu care te-am imbracat?" o intreba mama ei suparata. "Le-am daruit lui Hristos prin mainile copiilor saraci !raspundea fericita, cu chip luminat”.
-La varsta de 10 ani aude intr-o biserica rostite urmatoarele cuvinte: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Atunci Parascheva simte chemarea Domnului.
-Se spune ca domnitorul Vasile Lupu si mitropolitul Varlaam au sigilat moastele pentru le proteja, acoperindu-le cu un blestem prin care sunt afurisiti cei care indraznesc sa instraineze parti din sfintele moaste. Ele sunt invelite in giulgiul initial pe care este inscris de acum sute de ani, ca un sigiliu: "Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva". Desi vestmintele care acopera trupul Sfintei Parascheva sunt schimbate de mai multe ori in timpul anului, nimeni nu a indraznit vreodata sa schimbe panza de in originala si sa rupa sigiliul.
- Cel care a adus moastele Sfintei Parascheva in 1641 pe meleagurile romanesti a fost domnitorul Vasile Lupu. Domnitorului i s-a permis aducerea moastelor la Iasi drept recunostinta din partea patriarhului Partenie I si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru plata tuturor datoriilor Patriarhiei Ecumenice.
- Initial, Sfintele sale Moaste se gaseau la biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, insa ulterior, in 1889, au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din acelasi oras.
- Prima racla in care au fost asezate moastele Sfintei Paraschev a ars intr-un incendiu in 1888, insa in mod miraculos, mostele au ramas intacte, neatinse de foc.
-3 sunt considerate a fi marile virtuti ale Sfintei Parascheva: Fecioria, Milostenia, Rugaciunea.
Foto homepage: By Julia Raketic /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri