“Aha”, continua Socrate. “Este ceva despre care ai auzit astazi… prin urmare nu stii sigur daca este adevarat sau nu…” Acum hai sa mergem mai departe si sa trecem si prin cel de-al doilea filtru, filtrul Binelui. Este cumva ceea ce intentionezi sa-mi spui despre Diogenes un lucru bun?”
“Nu, din contra…”
“Atunci”, continua Socrate, “Vrei sa-mi spui ceva despre Diogene, ceva ce ar putea fi rau, chiar daca nu esti sigur ca este adevarat?”
Omul a ridicat din umeri, putin incurcat. Socrate insa merge mai departe cu testul sau: “Mai ai o sansa sa treci testul. Mai exista inca un filtru prin care ne putem trece cuvintele, Filtrul Utilitatii (al Folosintei). Daca reusesti sa treci prin aceasta ultima sita voi asculta ceea ce ai de spus… Cumva ceea ce vrei sa-mi spui despre Diogenes imi este folositor mie?”
“Aaa… Nu, nu chiar…”
“Ei bine, a concluzionat Socrate, “daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici Bun si nici macar Folositor, atunci de ce mi-ai spune mie sau oricui altcineva?’
Omul era uluit si rusinat. Iata de ce Socrate era un filozof atat de stimat si respectat. Iata totusi de ce Socrate nu a aflat niciodata ca prietenul sau Diogene il insela cu sotia sa.
Si acum va intrebam si noi… Daca Socrate ar fi aflat vreodata, i-ar fi facut bine sau i-ar fi folosit la ceva
?Informatii bune, informatii rele, informatii care ne pot face rau fara sa o realizam, informatii din presa, televiziune, de la cunoscuti si necunoscuti… toate vin de-a valma spre noi, in aceasta societate moderna in care traim. Suntem bombardati zilnic de negativitate, barfe, lucruri inutile, toxice si superficiale, zvonuri nefondate, mincinoase sau denaturate, lucruri despre care nimeni nu stie sigur ca sunt adevarate, insa sunt promovate ca autenticitatea suprema... Unele informatii nu sunt nici bune, nici adevarate, nici necesare.
Le dam la randul nostru mai departe fara sa ne intrebam daca sunt bune, adevarate sau necesare. Toti uitam sa le trecem prin Filtrul Adevarului, Filtrul Binelui, Filtrul Folosintei. Chiar trebuie sa ne conectam la toate acestea? Chiar nu putem da mai departe si lucruri bune, frumoase, necesare? Chiar nu putem discerne intre ce ne face/ face bine si ce nu, intre ce ne este folositor si ce nu? Chiar nu putem lasa deoparte ceea ce ne-ar putea face rau si ar putea face rau si altora?
Chiar nu putem lasa deoparte barfa, rautatea, pacostea de-a vorbi urat si rau unii despre altii chiar si in necunostinta de cauza? De ce sa nu lasam loc pentru lucruri pozitive si frumoase?
Sa-i lasam pe altii sa vorbeasca de bine despre noi si sa vorbim de bine la randul nostru despre cei care merita sa fie adusi in centrul atentiei... De ce nu? Doar ii "invatam putin pe altii prin ceea ce spunem. Ii invatam mai mult prin ceea ce facem, ii invatam mai mult prin ceea ce suntem"...
Si nu uitati ceea ce putem invata noi din acest test: inainte de a primi cu bratele deschise o informatie sau inainte de a da o informatie mai departe sa o trecem prin Sita Adevarului, cea a Binelui si cea a Utilitatii, punandu-ne urmatoarele 3 intrebari:
- Este adevarat?
-Este de bine?
- Este folositor?
Foto homepage: By Grycaj /Shutterstock
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural