Comunicat de presa
„Abecedarul de Nutritie” ne ofera o selectie de alimente sanatoase, dar si gustoase, ce respecta intocmai modelul celor „3S” al Alimentatiei Sanatoase: SIMPLU, SIGUR, SANATOS!
1. Broccoli
Brocoli este sarac in calorii, insa contine fibre, antioxidanti, fitonutrienti si apa. Se consuma crud, in salate, sau gatit, prin fierbere si la aburi. Inrudit cu varza si conopida, broccoli este bogat in betacaroten (Vitamina A) si vitamina C. Contine de asemenea fibre ce ar putea preveni aparitia cancerului, a bolilor cardiovasculare, diabetului si a cancerelor. Atentie! Daca este fiert prea mult, va pierde o mare parte din vitamine si minerale si va deveni mai neplacut la gust. Potrivit “Abecedarului de Nutritie”, continutul energetic este de 24 kcal per 100g.
2. Afine
Afinele ocupa un loc de frunte din punct de vedere terapeutic. Contin vitamina C, potasiu, sodiu, fibre si substante fitochimice cu rol in promovarea sanatatii. Sursa importanta de flavonoide, afinele au un posibil rol in prevenirea cancerului, asterosclerozei si a bolilor cardiovasculare. Mai mult, afinele contribuie la mentinerea sanatatii ochilor, in special la ameliorarea vederii nocturne. Valoare energetica - 56 kcal per 100 g.
3. Spanacul
Spanacul crud este popular pentru continutul crescut de vitamina C si vitamina A (betacaroten), in timp ce prin fierbere este bogat in vitamina A, riboflavina (vitamina B2), vitamina B6, vitamina C, potasiu, fier si magneziu. Desi este bogat in fier si calciu, absortia acestor elemente este redusa considerabil de continutul crescut de acid oxalic (unul dintre cei mai tari acizi organici si un agent reducator). De exemplu, organismul utilizeaza aproximativ 50% din calciul continut in brocolli si doar 5% din spanac.
4. Avocado
Este un fruct care se consuma de obicei crud, in salate, asigurand din abundenta energie si fibre, datorita continutului de carbohidrati.
Denumit “Regele fructelor”, avocado contine acizi grasi mononesaturati, vitamina B6, acid folic, vitamina A si C, potasiu, magneziu, cupru, niacina (vitamina B3), fier si zinc. Avocado confera energie si prin continutul crescut de lipide si grasimi. Majoritatea grasimilor sunt insa mononesaturate, cu rol in promovarea sanatatii.
5. Cartoful dulce
Contine carbohidrati, vitamina A (betacaroten), vitamina C, vitamina B6, potasiu si fibre. Cartoful dulce are un continut energetic si nutritiv crescut si se consuma fiert sau copt, pentru a pastra toate aceste proprietati.
Ca particularitati, cartoful dulce are un indice glicemic mediu, spre deosebire de cartofii normali, care prezinta un indice glicemic ridicat. Indicele glicemic este un parametru care estimeaza gradul in care alimentele determina cresterea glicemiei. In cadrul Alimentatiei Sanatoase se recomanda consumul de alimente cu indice glicemic redus: legume, fructe, cereale integrale, nuci, seminte si consumul in cantitati mici de alimente cu continut crescut de amidon si zahar: cartofi, paine alba, orez alb, paste din faina, dulciuri, bauturi dulci etc.
“Abecedarul de Nutritie” va recomanda alimentele cele mai sanatoase, cum si cand trebuie sa le consumam, dar si informatii privind rolul si proprietatiile pe care le au in functionarea organismului.
Ce mancam? Cand mancam? In ce cantitate? Care este necesarul de calorii? Care este semnificatia greutatii noastre corporale? Sunt doar cateva intrebari la care “Abecedarul de Nutritie” va poate raspunde.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri