Intr-o lume dominata de barbati, Romania a scris istorie. Romancele noastre au explorat Polul Nord, au infruntat furtuni pe mare, s-au luat la intrecere cu pasarile, au scris istorie in gimnastica, au descoperit medicamente-minune si au au ridicat publicul in picioare.
Au infruntat vremurile, conditia femeii si prejudecatile! Sa ne amintim de ele, de cei mai buni ambasadori peste timp.
Ana Aslan a invins batranetea
Ana Aslan (n. 1 ianuarie 1897, la Braila - d. 20 mai 1988, la Bucuresti) a fost medic roman specialist in gerontologie, academician din 1974, director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie (1958 - 1988).
A inventat Gerovitalul. Tratamentul cu produsul-minune a fost urmat de Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali. Ana Aslan a inventat (in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu) si produsul geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productie industriala in 1980. La 16 ani, Ana Aslan visa sa ajunga pilot si chiar a zburat cu un mic aparat, tip Bristol - Coanda.
In timpul Primului Razboi Mondial, a ingrijit soldatii in spitalele militare din spatele frontului de la Iasi. Dupa intoarcerea la Bucuresti, in anul 1919, lucreaza alaturi de marele neurolog Gheorghe Marinescu. Trei ani mai tarziu, a absolvit Facultatea de Medicina. Este numita preparator la clinica II din Bucuresti, condusa de profesorul Daniel Danielopolu, care o indruma si in alcatuirea tezei de doctorat.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET
Foto fr: Sarmiza Bilcescu - Wikipedia
Foto main: Elena Caragiani Stoienescu - Wikipedia
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9