In acelasi timp, in alte zone ale tarii, leusteanul, aceasta planta puternic aromata, este asezat la ferestre, ca un talisman de protectie impotriva trasnetelor si a fulgerelor. El aduce spor in casa si tine la distanta de gospodaria respectiva raul si ganganiile. Mosii de Ispas sunt celebrati prin impodobirea caselor cu crengi de paltin. Tinerii care nu si-au gasit alesul si isi doresc sa se casatoreasca (atat fetele, cat si baietii) culeg frunze de alun din padure despre care se spune ca aduc norocul si fericirea in dragoste.
Pastele Cailor: Legenda spune ca intr-o singura zi a anului caii pot manca pe saturate...
Ispasul mai este cunoscut si sub numele de Pastele Cailor, in popor existand credinta ca in aceasta zi, timp de numai un ceas, caii au dezlegare de la Maica Domnului de a se satura. Conform legendelor populare, in urma cu multi ani, caii au fost afurisiti si blestemati de Maica Domnului: „Fire-ati cai afurisiti,/ De mine, de Dumnezeu,/ Mai tare de Fiul meu./Voi sa nu mai aveti sat,/ Numa-n ziua de Ispas/ Si-atuncea vreme de-un ceas”.
Caii nu au fost napastuiti pe nedrept, spune legenda... La nasterea lui Iisus in iesle, in timp ce boii au mancat cumpatat fanul din grajd, caii s-au lacomit peste limite, ajungand sa manance chiar si din fanul in care era ascuns pruncul Iisus pentru a nu fi gasit de oamenii lui Irod. In timp ce boii au fost binecuvantati de Fecioara Maria, caii au fost blestemati sa nu se sature decat o singura zi pe an.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice