9. Daca ii vorbesti si ii citesti cu voce tare copilului tau, il ajuti sa isi deszvolte capacitatile creierului.
10. Nu toti neuronii sunt la fel. Informatia circula cu viteze diferite, prin intermediul unor neuroni diversi. Exista cateva tipuri diferite de neuroni. Prin corpul nostru, informatia poate circula fie cu 0,5 m/s sau poate ajunge si la o viteza uimitoare de 120m/s!
Foto: Shutterstock.com; neuron
11. In creierul nostru exista si niste neuroni speciali care au fost denumiti „neuroni oglinda”. Despre existenta lor nu am stiut nimic pana in anul 1990, dar acum comuinitatea stiintifica este de parere ca acestia sunt responsabili pentru capacitatile noastre empatice. De exemplu, daca cineva se raneste intr-o anume parte a corpului, aceeasi zona a durerii din creier se va aprinde si la tine, provocandu-ti senzatia de empatie. Tu intelegi astfel durerea celuilalt.
12. Capacitatea de a simti sentimente ca fericirea, veselia, frica, timiditatea o avem deja formata inca de la nastere. Mai apoi, modul cum este ingrijit un copil definitiveaza modul cum aceste emotii se definitiveaza.
13. Partea stanga a creierului (emisfera stanga) controleaza partea dreapta a corpului tau; iar partea dreapta (emisfera dreapta) controleaza partea stanga a corpului.
14. Copiii care invata doua limbi inainte de varsta de cinci ani au un mare avantaj; creierul lor se dezvolta mai bine, iar ca adulti materia lor cenusie va fi mult mai densa.
15. Cand suntem treji, creierul nostru genereaza intre 10 si 23 de watti, adica destul de multa energie pentru a aprinde un bec.
16. Vechia credinta ca ne folosim doar 10% din creier nu este adevarata. Fiecare parte a creierului nostru are o functie identificata.
17. Un studiu foarte mare care a avut ca subiecti un milion de studenti din New York a aratat ca aceia al caror meniu de pranz nu continea chimicale, arome nenaturale si conservanti au avut rezultate mai bune cu 14%, la teste, decat studentii care consuma alimente cu astfel de aditivi. Deci hrana sanatoasa este foarte importanta pentru creier.
18. Amintirile legate de miros au o mai mare incarcatura emotionala, de aceea acestea sunt cu mult mai intense decat alte amintiri.
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9