3. Prezentismul
Ne-am obisnuit sa privim timpul ca pe o diviziune: trecut, prezent si viitor.
Prezentismul argumenteaza ca trecutul si viitorul sunt concepte imaginate, cand de fapt doar prezentul este real. Cu alte cuvinte, totul inceteaza sa mai existe in momentul cand deja devine trecut. Viitorul este de asemenea doar imaginatie, pentru ca timpul nu poate sa existe inainte si dupa ce s-a intamplat, dupa cum spune si Sfantul Augustin.
Wikipedia: Augustin este unul din cei mai influenti ganditori, poate cel mai influent dintre toti, mai ales daca tinem seama de faptul ca inclusiv platonismul a influentat gandirea medievala prin intermediul lui Augustin. El ramane o autoritate mai mult de o mie de ani după moartea sa, influentand, de exemplu, gandirea lui Descartes.
Inlocuieaste conceptia timpului ciclic cu aceea a timpului istoric, linear; istoria este “tamaduitoare” in sensul de drum catre bine. Invatatura autentica este posibila numai prin iluminare.
Omul se poate indoi de multe dar nu si de certitudinea existentei sale. (perspectiva premerge rationalismul cartezian).
4. Eternalism
Este filosofia opusa prezentismului. Este o teorie filosofica care spune ca timpul este multi-fatetat, pe mai multe layere si ca el poate fi compresat. Toate formele timpului exista simultan si in acelasi timp reale, considera aceasta teorie, doar ca masurarea sa depinde de observator. Ceea ce el vede depinde de perspectiva din care el priveste.
Adeptii contemporani ai teoriei argumenteaza aceasta perspectiva prin intermediul teoriei relativitatii, care ii da timpului o ontologie similara cu cea a spatiului.
Foto: Shutterstock.com; multivers, universuri paralele
5. Teoria Multiversului
Este una dintre cele mai vehiculate teorii in ultima perioada. Cu totii am auzit despre universuri paralele. Potrivit acestei perspective, ar exista lumi similare cu a noastra, cu mici (sau uneori mari) schimbari sau diferente. Potrivit acestei teorii, ar putea exista o infinitate de realitati alternative!
Wikipedia: Multiversul este o multime ipotetica de mai multe universuri posibile (inclusiv universul in care ne aflam) care impreuna cuprind tot ceea ce exista si poate exista: totalitatea spatiului, a timpului, materiei si a energiei, precum si constantele fizice si legile care-l descriu.
Multi cercetatori cred ca multiversul este doar o pista falsa pentru fizica. Criticii multiversului sustin ca acesta este pur si simplu mult prea convenabil pentru a explica lucrurile pe care nu le intelegem - Teoria Big Bang-ului nu ne spune nimic despre ce anume a determinat extinderea rapida a universului sau ce s-a intamplat inainte de explozie. Raspunsurile la aceste intrebari le-ar putea da teoria multiversului. Diverse universuri dintr-un multivers sunt numite uneori "universuri paralele".
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară