3. Mancarea Junk (Junk Food)
Foto: Shutterstock
Snacksurile, covrigeii, chipsurile, ciocolatele, cartofii prajiti, mancarea tip fast food, toate acestea reunite sub denumirea de mancare junk (gunoi), afecteaza la randul lor buna functionare a creierului. Aproape toate mancarurile procesate contin chimicale, aditivi, arome artificiale, conservanti – iar acestea pot afecta functiile cognitive si comportamentale. Chimicalele stimuleaza hiperactivitatea, atat la copii cat si la adulti.
Un studiu recent efectuat de catre Universitatea din Montreal a aratat ca mancarea junk poate schimba chimicalele din creier, ducand la simptome asemantoare depresiei sau anxietatii. Aceste mancaruri afecteaza productia de dopamina, un chimical foarte important, responsabil pentru starea noastra de fericire. De asmenea, dopamina influenteaza functiile noastre cognitive. De aceea este in general indicat sa evitam acest tip de mancare.
4. Prajelile
Prajelile distrug lent celulele nervoase din creier. Unele uleiuri sunt mai periculoase decat altele – uleiul de floarea soarelui fiind considerat unul dintre cele mai toxice.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară