12. Leonardo da Vinci nu si-a facut niciun autoportret in tinerete, de aceea specialistii au fost nevoiti sa ia in considerare si sa testeze unele teorii conform carora artistul si-ar fi inclus chipul in cateva dintre operele sale. Istoricul de arta american, Ross King, sustine ca a descoperit chipul lui Leonardo da Vinci in "Cina cea de taina".
Acesta declara ca in celebra pictura Leonardo da Vinci ar putea fi apostolul Iacob si apostolul Toma, conform DailyMail. Isi bazeaza afirmatia pe un poem scris in 1490 de un prieten al maestrului, Gasparo Visconti. In versurile poeziei, autorul face glume pe seama unui artist necunoscut care isi foloseste propriul chip in picturi.
13. Istoricii au descoperit ca multe picturi realizate de Leonardo da Vinci contin coduri ascunse, care nu pot fi observate cu ochiul liber. O parte a acestor coduri s-ar afla inscrise in ochii celebrei Mona Lisa, conform ultimelor descoperiri, informeaza Daily Mail. Silvano Vinceti, presedintele Comitetului National pentru Patrimoniu Cultural din Italia, care se ocupa de caz, sustine ca totul a plecat de la o descoperire intr-o carte veche de 50 de ani. In volumul respectiv se face referire la o serie de simboluri care s-ar regasi in ochii Mona Lisei.
Cercetarile efectuate pana in prezent au scos la iveala mai multe litere si cifre, care pot fi observate numai la microscop. Conform spuselor lui Vincenti, in ochiul drept al Giocondei par sa fie pictate literele LV, care ar putea foarte usor sa reprezinte initialele lui Leonardo da Vinci. In ochiul stang exista, de asemenea, unele simboluri, insa nu sunt la fel de clare. Acestea par a fi literele CE sau litera B. Se pare ca aceste simboluri ar fi fost pictate intentionat de catre Leonardo.
14. Mona Lisa este poate cea mai controversata pictura realizata de Leonardo. S-au emis teorii conform carora ar fi existand chiar doua tablouri reprezentand-o pe aceasta. Tabloul este expus astazi la muzeul Luvru din Paris.
Exista multe speculatii asupra identitatii personajului reprezentat in pictura, dar cei mai multi istorici considera ca femeia ar fi Lisa Gheraldini, sotia lui Francesco del Giocondo, un comerciant din Florenta. S-a spus despre portet ca ar fi femeia ideala sau un barbat deghizat in femeie, autoportretul artistului sau chiar iubitul acestuia, Gian Giacomo de Caprotti. S-au emis si teorii conform carora portretul ar fi cel al unui androgin, jumatate femeie, jumatate barbat, sau chiar chipul mamei artistului.
In italiana vremurilor lui Leonardo, „giocondo” inseamna fericire, astfel in mintea artistului marca familiei, elementul definitoriu pentru aceasta, devenea fericirea. Poate de aceea, asa cum au sustinut cativa cercetatori in urma unui studiu efectuat in 2005, chipul Mona Lisei exprima 83% fericire, 9% dispret, 6% frica si 2% manie, mai putin de 1% neutralitate si nici urma de surprindere.
15. Leonardo da Vinci avea un simt estetic deosebit, care s-a reflectat si asupra felului in care privea imbracamintea. Era un critic aspru al conformismului si considera ca vesmintele trebuie sa fie confortabile si placute vazului. Se pare ca printre schitele sale s-a descoperit desenul unei genti elegante si practice. Aceasta era decorata cu motive florale si spiralate, iar forma si sistemul de inchidere aratau obsesia maestrului asupra detaliilor. Geanta a fost executata, in timpurile noastre, de catre firma florentina Gheraldini folosind tehnici traditionale de manufacturare.
16. Leonardo si Michelangelo au fost contemporani si au trait amandoi in Italia. In ciuda faptului ca ambii au fost artisti neintrecuti si ar fi putut lucra impreuna, s-au urat de moarte, insultandu-se ocazional chiar in vazul tuturor.
17. Bill Gates a cumparat cu 30,8 milioane de dolari, un manuscris vechi de 500 de ani apartinand lui Leonardo da Vinci. Manuscrisul reprezinta un studiu amanuntit al proprietatilor apei.
Leonardo da Vinci, artist, inventator, geniu - Expozitie de inventica si pictura in Sun Plaza
In perioada 19 august – 29 septembrie, Sun Plaza Shopping Center prezinta o expozitie unica in Romania, dedicata personalitatii de geniu si operei maestrului Leonardo da Vinci. Aceasta exploreaza legendele si miturile ce invaluie viata artistului si subliniaza influenta considerabila pe care mostenirea lui Leonardo o are asupra omului modern si a felului in care acesta isi desfasoara astazi viata.
Centrul comercial din sudul Bucurestiului va deveni, pentru mai mult de o luna de zile, spatiu de expunere pentru cele aproape 30 de picturi, reproduse la dimensiunile originale, realizate de faimosul pictor, arhitect, sculptor, muzician, poet, chimist, anatomist, fizician, literat si inginer renascentist si pentru cele peste 40 de masinarii care au deschis noi orizonturi in domenii cheie precum mecanica, hidraulica, zbor si arta razboiului.
Printre picturile expuse se regasesc „Cina cea de Taina” (1495-1498) si „Mona Lisa” (cca. 1503-1506), doua dintre tablourile reprezentative pentru perioada Renasterii si cele mai controversate lucrari ale lui Leonardo, „Adoratia Magilor” (1481), tablou ramas neterminat din cauza unor conditii financiare impuse lui Leonardo de calugarii de la manastirea San Donato a Scopeto, acestia fiind cei care au comandat lucrarea, „Fecioara intre stanci” (1483–1486), prima versiune si cea de-a doua, vehiculandu-se ca exista si o a treia, sau „Madona cu garoafa” (1478-1480), opera creata de Leonardo cand avea nici 20 de ani.
Masinariile tridimensionale prezentate in cadrul expozitiei sunt reproduceri fidele ce urmaresc schitele originale din Codexuri, caietele in care Leonardo isi insemna toate descoperirile si ideile si care il insoteau in permanenta. Cele mai multe dintre instalatii sunt interactive, dand posibilitatea vizitatorului de a cerceta indeaproape ideile revolutionare ale celui ce avea sa-si puna pentru totdeauna amprenta asupra existentei umane.
Multe dintre inventiile desenate de acesta nu au putut fi puse in practica la vremea la care au fost inchipuite din lipsa materialelor si a tehnologiilor de productie necesare.
Leonardo da Vinci a fost manat de o dorinta nemarginita de cunoastere care l-a ghidat de-a lungul vietii si i-a modelat felul de a fi. Un perfectionist innascut, inventatorul considera vazul ca fiind principala cale de cunoastere reala si completa a fenomenelor inconjuratoare. Marea tema a studiilor sale este „saper vedere” (a sti sa vezi, in limba intaliana). De aici decurgand natural faptul ca si-a folosit creativitatea si inventivitatea in domeniile ce foloseau in special reprezentarea grafica - pictura, sculptura, arhitectura, ingineria - lasand posteritatii nenumarate schite si desene.
Cunoscut atat datorita inventiilor sale, precum masina, submarinul, bicicleta, costumul de scafandru, scara rulanta, cricul, arcul, elicopterul, planorul, parasuta, tancul, tunul, catapulta si multe altele, precum si datorita studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen in acest sens fiind „Omul Vitruvian”, Leonardo da Vinci este, fara indoiala, o personalitate inaintea vremurilor sale si un geniu universal. Modul de gandire si descoperirile sale continua sa uimeasca si astazi, dupa mai bine de 500 de ani.
Expozitia adusa in Romania de Sun Plaza Shopping Center a fost vizitata pana in prezent de peste 4 milioane de oameni din Europa, SUA si Asia. Intrarea este libera.
Pentru mai multe informatii, vizitati www.sunplaza.ro si www.facebook.com/sun.plaza.shopping.center.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară