Cartea respectiva, ramasa, dupa moartea lui Eliade, la reputatul orientalist Sergiu Al-George, apoi la sotia acestuia, Dorina Al-George, se afla astazi in colectia personala a domnului Vlad Sovarel, indianist din noua generatie, care a pus-o la dispozitia editurii pentru crearea acestui volum inedit. Alaturi de informatii despre ecourile ecranizarilor dupa celebrele carti de Eliade si Maitreyi, tot aici se pot citi parti insemnate din scrisorile lui Maitreyi despre dragostea ei pentru Eliade, in traduerea romaneasca, dar si in facsimil. In sfarsit, pe coperta este inscriptionata, cu folio auriu, semnatura reala a lui Maitreyi, fata de 16 ani din 1930.
Cartea de poezii, intitulata in original "Aditya Marichi" (insemnand raza de soare si fiind numele pe care i-l inventase tatal autoarei, filozoful Dasgupta, lui Eliade, considerand ca, pronuntat in bengali, aduce cu numele Eliade Mircea), inclusa aici, in traducerea romaneasca, a fost scrisa de Maitreyi sub imperiul emotiilor trezite de intalnirea la Calcutta cu Sergiu Al-George, care ii povestea autoarei romanul "Maitreyi", scris de Eliade, readucandu-i in suflet toata iubirea pierduta cu aproape o jumatate de veac inainte.
Atunci Maitreyi se apuca si ea de scris si, cu aceeasi febrilitate cu care fusese scrisa "Maitreyi", a pus pe hartie, intre 18 septembrie si 18 decembrie 1972 aceasta prima replica literara la romanul lui Eliade. Majoritatea versurilor cuprinse aici sunt scrise in 1972, imediat dupa ce i s-a povestit romanul lui Eliade. Ultima poezie insa dateaza din anul 1947, cand Maitreyi avea doar treizeci si trei de ani. Poeziile au fost scrise inainte de a merge la Chicago sa il mai intalneasca o data pe Eliade, in vreme ce romanul a fost scris dupa aceea, lucru care face ca aceste poezii sa devina o marturie unica a felului in care aceasta femeie a stiut sa iubeasca si sa actioneze in numele iubirii, la 60 de ani cu acelasi fior de la 16. Dupa revederea cu Eliade, lucrurile nu au mai fost niciodata la fel - in aceasta dragoste nemuritoare a cazut o picatura de amar, pe care Maitreyi a dus-o cu ea pana la moarte. Moarte in care a pasit, probabil, iubindu-l inca pe Eliade.
O carte care va aduce sufletul adevaratei Maitreyi, in cuvintele ei si ale celor ce au iubit-o sau renegat-o! Pentru ca tot aici veti afla si despre tragedia pe care a declansat-o in societatea conservatoare bengaleza publicarea romanului lui Maitreyi, in care spunea sus si tare ca ea, femeia respectata de toata lumea, mama si bunica, inca il mai iubea pe romanul care locuise in casa Dasgupta in 1930!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri