"O sublimare artistica a disperarii. Nu am citit niciodata poezii ca acestea. Cartea are si o semnificatie filozofica; este reprezentativa pentru geniul indian. Dar mahnirea teribila care se ascunde in aceste poeme face orice apreciere, supusa teoretizarii, sa para nu numai superficiala, ci si, intr-un fel, lipsita de sens. " (Sergiu Al-George)
Despre Maitreyi Devi (1914-1990)
Adevarata Maitreyi a fost o femeie in carne si oase, care a iubit, a imbatranit, a scris, a avut copii si nepoti. Ea a iesit din poveste, devenind o figura proeminenta a intelectualitatii indiene din secolul trecut, activist social, reformator, luptator pentru drepturile celor oropsiti de soarta si pentru mediu intr-o vreme cand asemenea preocupari erau foarte rare, vicepresedinte al Consiliului Coordonator al Femeilor Indiene, fondator al Consiliului pentru Promovarea Consensului Comunitar.
Insa Maitreyi a fost in primul rand o scriitoare de marca in spatiul bengalez. Si-a publicat prima carte la varsta de saisprezece ani. Beneficiind de o prefata semnata de Rabindranath Tagore , maestrul ei spiritual si cel care i-a descoperit talentul iesit din comun, versurile s-au bucurat de recenzii extraordinare in epoca. Un singur lucru nu s-a schimbat in viata acestei femei extraordinare, pana la moarte: iubirea pentru Mircea Eliade. Cand a auzit, dupa mai mult de patru decenii, ce contine cartea care ii poarta numele, toata viata i-a fost data peste cap. Si Maitreyi i-a dat lui Mircea replica de fapt, replicile au fost doua: volumul de poezii de dragoste "Aditya Marichi" si romanul "Na Hanyate", publicat in Romania cu titlul "Dragostea nu moare".
Opera sa literara, in bengali si engleza, cuprinde un roman, patru carti de poezie, opt lucrari despre Tagore, carti si eseuri de calatorie, filozofie si reforma sociala. A editat colectii despre Gandhi si autori din Bangladesh.
Figura carismatica a Bengalului, Maitreyi reusea sa atraga la luarile de cuvant in public mii de oameni. Nora sa declara editorului Adelina Patrichi ca atunci cand Maitreyi intra intr-o incapere toti sfarseau prin a o asculta numai pe ea. A fost consultata de guvernul indian in mai multe randuri, fiind chemata pentru a gestiona criza de la granita in timpul razboiului din 1972, cand Bangladesh s-a despartit de Pakistan si mii de indieni au trecut granita din Bangladesh, fugind in India.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară