“Calugarii de pe muntele Athos nu mananca carne”, spune parintele Epifanios Miloptaminos in cartea “Cooking on Mount Athos” (momentan disponibila doar in Grecia). “Cuvantul unt nu este nicaieri mentionat in carte si nu adaugam faina pentru a ingrosa sosurile. Pur si simplu lasam ingredientele sa fiarba pana scad.”
Deoarece carnea este exclusa cu desavarsire din dieta calugarilor (consumata in cantitati mari este asociata cu un risc crescut de cancer intestinal), in weekend si de sarbatori se consuma in schimb peste sau fructe de mare. Dulciurile sunt consumate doar ocazional si sunt preparate in casa, cu ingrediente naturale cultivate chiar de calugari. Produsele lactate sunt consumate ocazional, in cantitati modeste. “Majoritatea dulciurilor sunt facute din zahar si altele din miere. Ne facem propriile bucati de halva de susan pentru perioadele de post si ne cultivam propriile legume si fructe”, a comentat calugarul Epifanios intr-un articol publicat pe greece.greekreporter.com.
Foto Aluat de paine_Shutterstock.com
Oamenii de stiinta asociaza sanatatea de invidiat a calugarilor de pe muntele Athos cu obiceiurile lor nutritionale si viata lor de calitate. “Cheia este dieta care alterneaza intre zile cu si fara folosirea uleiului de masline, plus o multime de proteine din plante”, afirma Harris Aidonopoulo, urolog la Universitatea din Thessaloniki, in ziarul “Independent”. “Nu este doar ceea ce numim dieta mediteraneana, ci si faptul ca inca mananca in stilul vechi traditional, al celor doua mese pe zi, una dimineata si una seara. Mesele simple cu pauze normale sunt foarte importante”, a adaugat acesta.
Mesele dureaza in jur de 20 de minute, cate 10 minute fiecare. Nimeni nu vorbeste in timpul mesei si nimeni nu intrerupe masa. Singurul sunet care vine este de la un calugar care citeste texte sfinte. Ei nu au stilul nostru de viata si nu au nevoie de exercitii la sala fiindca sunt foarte activi. Nu stau pe canapea uitandu-se la televizor ore in sir. Din contra, se implica in diverse activitati de gradinarit, curatenie, gatit, cultivarea legumelor si de transportare de materiale de constructie din munti. Bineinteles, rugaciunea, reculegerea si conectarea cu Dumnezeu au si ele rolul lor de necontestat intr-o viata linistita, lipsita de stres.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară