Arhanghelul Mihail simbolizeaza dreptatea si lumina, judecata divina, judecata finala. Tot el este cel care sta la capataiul celui muribund, asigurandu-se ca sufletul sau nu este furat de Diavol.
In cazul in care omului respectiv ii este sortit sa traiasca, il vom gasi pe arhanghelul Mihail stand la picioarele sale. Mihail este invocat adesea in rugaciuni in caz de razboi sau lupta pentru a primi protectia divina. Se crede in popor ca acest arhanghel are mai multe misiuni de indeplinit pe pamant, urcandu-se in Raiul cerurilor doar in Vinerea Mare si de Pasti.Folclorul romanesc ni-l infatiseaza pe acest arhanghel si ca avand putere asupra astrelor ceresti. Batranii credeau ca in timpul eclipselor arhanghelul Mihail se lupta cu dracii pentru a elibera Soarele si Luna de sub puterea Necuratului care incearca sa le fure. Tot in popor, arhanghelul Mihail este perceput ca fiind cel care poate controla venirea frigului. El este singurul care o poate tine in frau pe Mamareaua, sotia lui Scaraotchi, impiedicand-o din a revarsa brusc asupra pamantului gerul naprasnic si fortand-o sa-l elibereze treptat.
Credite foto: Arhanghelul Mihail - Renata Sedmakova / Shutterstock.com
Traditii si obiceiuri romanesti de Sfintii Mihail si Gavriil
Se aprind lumanari in aceasta zi atat pentru vii, cat si pentru cei morti, pentru a avea “lumina” vesnica si pe lumea cealalta. Se spune ca este bine sa aprinzi lumanari pentru sufletul celor dragi, pentru sanatate si viata fara rele, dar si pentru cei morti fara lumanare, prin sinucidere sau fara slujba preoteasca.
Este interzis sa lucrezi in aceasta zi. In caz contrar, se crede ca nu vei avea parte de o moarte linistita si te vei chinui mult inainte de a-ti da ultima suflare.
Se mai pastreaza si astazi, in anumite zone ale tarii, traditia ca finii sa isi viziteze nasii si sa le aduca, in semn de pretuire si cinstire, colaci proaspeti.
In folclorul popular, ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil mai este cunoscuta si sub denumirea de “Napustitul aretilor” sau “Vara Arhanghelilor”, vara simbolica ce tine pret de o zi si in care este mai cald decat ar trebui sa fie in acea zi.
Prima denumire populara a zilei ne aminteste de un vechi obicei ciobanesc de a amesteca aretii (berbecii separati de oi) cu oile in scopul imperecherii. Este momentul in care aretii se “napustesc” asupra oilor.
Mai mult, in aceasta zi si strict legat de acest obicei, ciobanii fac anumite previziuni. O turta speciala facuta din malai si numita “turta arietilor” este aruncata in tarla oilor dis de dimineata, in ziua de 8 noiembrie, chiar atunci cand aretii se napustesc in mijlocul oilor. Turta simbolizeaza fecunditatea, iar felul in care cade pe pamant este interpretat drept semn de belsug sau nu. In cazul in care turta cade cu fata in sus, ciobanii cred ca in primavara oile vor face miei sanatosi. Daca in schimb turta cade cu fata in sus, este considerat drept un semn rau de suparare mare.
Dorim cu aceasta ocazie sa adresam un cald La Multi Ani tuturor celor care astazi isi serbeaza ziua numelui! Sa aveti zile frumoase si pe toti cei dragi alaturi!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri