7. Totodata, din batrani in batrani s-a mostenit un alt obicei de aflare a ursitei asociat cu obiceiul stravechi al Pazitul Usturoiului. Cand tinerele se intorceau acasa de la Pazitul Usturoiului, infigeau cate un catel de usturoi “pazit” de spiritele rele intr-un cocolos de aluat dospit. Aluatul lua forma unui colac pe care tinerele gospodine il dadeau mai apoi la copt intr-un cuptor pe vatra. Colacul copt se tinea mai apoi timp de 7 zile intr-un loc calduros. Previziuni legate de casatorie se faceau in functie de modul in care incoltea si crestea firul de usturoi din colac. Usturoiul incoltit repede inseamna noroc in dragoste si casatorie in viitorul apropiat.
8. Totodata, in satele din Moldova, tinerii necasatoriti (atat fetele, cat si baietii) obisnuiau sa se stranga intr-o casa peste noapte, veselindu-se, petrecand si asigurandu-se ca usturoiul nu este furat de strigoi. Era de datoria fetelor mai ales sa aiba grija ca nu cumva cineva sa fure usturoiul, ceea ce ar fi insemnat ghinion si nefericire in dragoste. Dis-de-dimineata, cand tinerii isi luau la revedere, fetele luau usturoiul privegheat cu ele, il duceau la biserica si cand se intorceau acasa, il puneau la icoane. Se crede ca acest usturoi are puteri magic-sfinte in ale dragostei, fiind bun “de dragoste”.
Foto Usturoi via Shutterstock
9. In zona Bucovinei, se practica un alt obicei de aflare a ursitei – obiceiul celor 41 de fire de grau. Respectarea sa inseamna ca in vis ti se va arata cel ursit. Prin urmare, in noaptea dinspre sfantul Andrei, tinerele necasatorite se asigurau ca si-au strecurat sub perna 41 de fire de grau si ca inainte de culcare spun urmatoarele cuvinte: “Voi, 41 de fire de grau, Eu voi adormi, si voi hodini , Dar eu ma rog lui Dumnezeu , Sa-mi trimita ingerul meu, Cel ce mi-e dat de Dumnezeu”. Se crede ca barbatul care le va fi sot le va aparea in vis incercand sa fure graul. In alte parti ale tarii, firele de grau sunt inlocuite de boabele de grau.
10. In plus, exista zone ale tarii in care se mai practica inca obiceiul “citirii in pari”. In miez de noapte, la cumpana dintre 29 spre 30 noiembrie, fetele se indreptau catre gardul gospodariei lor, urmand ca apoi, cu ochii inchisi, sa numere 9 pari si de al noualea sa lege un fir de ata rosie. A doua zi dimineata cand se trezeau se duceau sa vada ‘felul parului’. Daca parul respectiv era drept si neted – era semn ca sotul fetei respective va fi un barbat tanar, in putere. Daca parul este noduros sau subred – se considera ca sotul fetei respective va fi batran.
11. Un alt obicei legat de dezlegarea viitorului in dragoste este cel al masuratului a 9 cescute cu apa. In ajunul Sfantului Andrei, fetele nemaritate masoara 9 cesti de apa intr-o strachina, iar strachina se asaza in dreptul icoanei si se lasa peste noapte. A doua zi in schimb, se masoara apa din strachina cu ajutorul celor 9 cescute. Daca cele 9 cescute se umplu ochi la loc, atunci fata care a savarsit acest ritual va avea noroc in dragoste si se va marita in curand. Nu putem spune acelasi lucru daca pe fundul vasului nu mai ramane nici macar o picatura de apa…
Foto Boabe grau via Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri