Traditia spune ca oul rosu de Paste capata puteri speciale, el putand vindeca si indeparta raul. Casa in care se vor afla pe masa de Pasti oua inrosite va fi binecuvantata cu spor, sanatate si armonie, cred batranii… Totodata, ouale de Pasti au si rolul de a pazi casa respectiva, ele indepartand “facaturile” si bolile, aducand in schimb binele.
In prima zi de Paste, dis-de-dimineata, exista obiceiul ca toti membrii familiei, si mai ales fetele, sa isi clateasca obrazul cu apa neinceputa in care au fost puse un ou rosu, o moneda de argint si un fir de urzica (optional). In timp ce isi spala fata in aceasta apa, ei trebuie sa spuna: "Sa fiu sanatos/a si obrazul sa-mi fie rosu ca oul; toti sa ma doreasca si sa ma astepte, asa cum sunt asteptate ouale rosii de Pasti; sa fiu iubit/a ca ouale in zilele de Pasti”.
Foto: Oua rosii, Paste via Shutterstock
Astfel, ei vor fi sanatosi, frumosi, asteptati si indragiti precum ouale rosii de Pasti, vor fi tari precum banul de argint, aspri precum urzica, cu obrazul sanatos si imbujorat. Cel mai tanar membru al familiei sau cel care se spala ultimul trebuie sa ia oul si banul (oul il mananca, banul il pastreaza pentru la anul) dupa ce a efectuat la randul sau ritualul.
Ouale de Pasti se vopsesc doar in Joia Mare (cand a avut loc judecarea lui Iisus) si niciodata in ziua de Pasti daca nu vrei sa atragi asupra ta bolile.
Totodata, cel care pastreaza oul de Paste timp de 40 de zile, iar oul nu se strica, este considerat a fi un om norocos, iar acest lucru este interpretat ca fiind un semn bun.
In anumite zone din Romania, odata ce Pastele trece, ouale rosii se ingroapa in pamantul cultivat. Se crede ca pamanturile in care au fost ingropate oua rosii de Pasti vor fi binecuvantate cu belsug si rod, fiind ferite in schimb de grindina, inundatii sau seceta.
Foto homepage: oua de Pasti, Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară