Garbo.ro: Cine poate participa la programele Academiei?
Andrei Samoil: Cam oricine. Programele noastre sunt diferentiate pe segmente de varsta si acum orice adult sau copil mai mare de 5 ani poate gasi cel putin un program destinat plajei lui de varsta. Avem tabere si excursii pentru copii intre 6 si 10 ani in munti, la pensiune, avem tabere de supravietuire, speologie, biciclete sau chiar scuba-diving pentru adolescenti, avem excursii si tabere pentru adulti si am creat chiar o serie de programe pentru familii (un parinte cu un copil) menite a consolida legatura dintre cei doi.
Garbo.ro: Poti sa ne descrii structura unui program care se adreseaza unei familii cu copii?
Andrei Samoil: Acest tip de excursii a prins foarte bine si toti participantii se intorc foarte incantati. La inceput, in mod normal spargem familia si ii punem sa participe in perechi (un parinte cu un copil) astfel incat sa fie atenti cat mai mult unul la celalalt. Apoi, in prima parte a excursiei organizam o serie de ateliere interactive in cadrul carora participantii invata si experimenteaza tot felul de lucruri noi cum ar fi sa faca focul, sa puna cortul, sa se orienteze cu harta si busola sau sa construiasca un adapost de urgenta.
Apoi, in a doua parte a excursiei ritmul creste si incepe un program de probe la care cei doi vor trebui sa aplice tehnicile invatate.
Mai mult, toate probele sunt gandite astfel incat sa poata fi realizate doar in echipa. La foc, cineva trebuie sa adune materialele si celalat sa le aprinda, la orientare, unul are harta si celalalt busola, sunt probe in care unul este legat la ochi si celalalt (de cele mai multe ori copilul) trebuie sa il conduca, sau mai sunt probe de incredere in care invata sa se sustina unul pe celalalt.
La final, organizam obligatoriu o sesiune de debriefing in care discutam si analizam rezultatele fiecaruia, in grup sau individual. Acest element este foarte important deoarece aici apare momentul “aha”, momentul in care participantii isi trag concluziile despre ei si despre coechipierii lor si inteleg pe deplin morala programului.
Garbo.ro: Care este cea mai frumoasa reactie pe care ai primit-o de la cineva care a participat la activitatile Academiei 1,61?
Andrei Samoil: Au fost multe reactii frumoase si multi oameni ne-au dat feedback pozitiv. Mi-ar fi greu sa aleg una singura. A fost dragut cand un parinte a venit sa ne intrebe, dupa o tabara de schi, ce i-am facut copilului sau. Evident ca ne-am crispat pentru ca suntem foarte atenti cu participantii nostri si facem tot posibilul sa evitam orice incident neplacut, de orice natura. Apoi, taticul ne-a zis ca nu se mai intelege si copilul pentru ca nu mai poate sa il certe, cel mic punand-ul repede la punct spunand “Tata, asta este un sofism, nu este un argument valabil...”. In cadrul acelei tabere organizasem mai multe ateliere de argumentatie si dezbateri si se pare ca cel mic avusese urechile foarte deschise.
Garbo.ro: Dar tu? Care este cea mai frumoasa Aventura pe care ai trait-o?
Andrei Samoil: Pe plan personal am avut mai multe aventuri care au ajuns sa ma defineasca, de la calatorii lungi cu bicicleta, doua excursii in Nepal pana la 6200m altitudine sau scufundari in Indonezia, cred ca cea mai intensa aventura a fost in 2011 cand am facut o excursie de doua luni, singur, cu motocicleta prin toata Romania, incercand sa vad toate obiectivele turistice pe care le avem.
Garbo.ro: Care sunt perspectivele tale de viitor in legatura cu Academia 1,61?
Andrei Samoil: Proiectul Academia 1,61 (derulat sub Asociatia 1,61) se va extinde si va porni si alte programe in afara celor deja existente. Deja am inceput sa lucram la programe de formare profesionala, de terapie, cursuri, precum si un dojo de Aikido Aikikai (Shinri Dojo) - o continuare logica pe directia dezvoltarii personale, pe care dorim sa o generam in participantii la activitatile noastre. Dorim sa ajungem sa fim un nume in ceea ce priveste educatia non-formala si o metoda completara la sistemul conventional de invatamant.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri