Oamenii de stiinta au descoperit ca limba umana, capabila sa faca distinctia intre gusturile dulce, amar, sarat, acru si umami, poate sa detecteze si "gustul carbohidratilor", acele nutrimente care se descompun in zaharuri si asigura principala sursa de energie a organismului.
Studii anterioare au aratat ca anumite rozatoare pot sa faca diferenta intre glucide cu densitati diferite, in timp ce alte rozatoare pot sa diferentieze solutiile de carbohidrati de solutiile cu proteine, chiar si atunci cand si-au pierdut capacitatea de a detecta gustul dulce. O abilitate similara a fost detectata si la oameni, iar cateva studii au aratat ca atletii care au carbohidrati in gura in timpul unor probe sportive obtin rezultate sportive mai bune.
Mecanismele din spatele acestui fenomen erau pana de curand necunoscute. In noul studiu, publicat in revista Appetite, cercetatorii au cerut participantilor sa stranga un senzor intre degetul aratator si degetul mare atunci cand le erau aratate o serie de imagini. In acelasi timp, participantii, impartiti in trei grupuri, tineau in gura trei tipuri de fluide.
Citeste articolul integral pe 9am.ro
Foto homepage: Femeie fericita, Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice