Luna plina care pica pe 10 august 2014, ora 18.09 UTC (ora 21.10 ora Romaniei) este un fenomen unic, splendid si fascinant atat din perspectiva astronomica, cat si din perspectiva astrologica. Luna plina de pe 10 august nu este doar cea mai mare luna a anului si cea mai mare Super Luna din 2014, dar si luna plina aflata cel mai aproape de Pamant anul acesta.
Super Luna din 10 august 2014 - cu 14% mai plina si cu 30% mai stralucitoare
Pe masura ce Luna orbiteaza in jurul Pamantului, variaza si distanta astrului fata de Pamant. Cand Luna ajunge in punctul cel mai aproape de Pamant, adica atinge perigeul, atunci se inregistreaza si fenomenul de luna noua sau plina. Conform NASA, Luna plina din 10 august va fi cu 14% mai plina si cu 30% mai stralucitoare decat celelalte luni pline ale anului.
Foto: Luna plina, Shutterstock
Aceasta luna mai este cunoscuta si sub denumirea de luna sturion in cultura nativ americanilor sau ca luna granelor sau luna porumbului verde.
Lui 2014 ii sunt asociate 5 Super luni: Doua Luni Pline si Noi au avut loc in Ianuarie, O super luna a avut loc in iulie, una va avea loc pe 10 august si alta va urma in septembrie. Astfel:
Prima Super luna din 2014 – a avut loc pe 1 ianuarie
Cea de-a doua Super luna din 2014 – a avut loc pe 30 ianuarie
Cea de-a treia Super luna din 2014 – a avut loc pe 12 iulie
Cea de-a patra Super luna din 2014 (si cea mai aproape de Pamant) – pe 10 august
Urmatoarea si cea de-a cincea Super luna – 9 septembrie
Mai mult, este cea mai apropiata intalnire a Pamantului cu Luna din tot anul 2014. Masurand distanta de la centrul Pamantului si centrul Lunii, luna de pe 10 august se va afla la 356,896 kilometri fata de Pamant. Tocmai la Luna Plina din 28 septembrie 2015, Luna se va afla iarasi atat de aproape de pamant.
In jurul zilei de 10 august va avea loc si una dintre cele mai spectaculoase ploi de stele ale anului - PERSEIDELE
Ceea ce face si mai interesant acest fenomen este faptul ca el coincide si cu o ploaie de meteori cunoscuti sub numele de Perseide, ramasite de pe orbita cometei Swift – Tuttle. In jurul zilei de 10 august (de fapt apogeul va fi inregistrat in zilele de 11-13 august), pe cer vor putea fi observate ‘stele cazatoare”. Varful de activitate va avea insa loc in noaptea de 12 spre 13 august cand astronomii se asteapta la peste 100 de stele cazatoare pe ora. Daca va aflati la Oasa, judetul Alba, nu ratati spectacolul ceresc de meteori, poate cea mai spectaculoasa ploaie de stele a anului 2014. Aici se prognozeaza o o vizibilitate maxima a meteorilor.
Foto: Ploaie de stele, Shutterstock
Foto homepage: Luna, Pamant via Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri