29 August 2014 publicat în Lifestyle 20 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Astazi, 29 august, in calendarul crestin este consemnata Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan, o sarbatoare de o mare importanta pentru crestini. Va invitam sa cititi cateva dintre traditiile si obiceiurile romanesti legate de aceasta sarbatoare.

In anumite zone si sate ale tarii, in aceasta zi nu se foloseste cutitul la masa. Painea se rupe cu mana, nu se taie cu cutitul. Mai mult, altii spun ca nu trebuie sa folosim nici farfurii in aceasta zi deoarece, dupa decapitare, capul Sfantului a fost asezat pe o tipsie de argint.

Nu se fac treburi casnice in ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul si nu se matura in casa si nici in gospodarie. Se credea ca zgomotul produs de matura ii deranjeaza pe cei morti, tulburandu-le linistea…

In popor, in anumite regiuni rurale, mai exista insa si alt obicei prea putin stiut sau practicat de catre cei din zonele urbane si chiar de catre biserica intrucat nu este consemnat in calendarul crestin ortodox. Se obisnuia sa se tina post “de la cruce pana la cruce”, adica timp de 2 saptamani, din Ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august) pana la Ziua Crucii (14 septembrie). Era un post special, cu efecte benefice asupra celor care il tineau si se rugau lui Dumnezeu pentru iertarea pacatelor. Se credea ca are un rol purificator, curatandu-i de pacate pe cei care au savarsit pacate grele.

In ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul, femeile se duc la biserica cu struguri si castraveti pentru a fi sfintite, urmand ca mai apoi sa le imparta celor sarmani si saraci. Pentru sufletul celor care au murit in circumstante neobisnuite si au avut parte de un sfarsit violent, se fac astazi rugaciuni si se impart struguri, paine si cani cu apa.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri