In anumite zone si sate ale tarii, in aceasta zi nu se foloseste cutitul la masa. Painea se rupe cu mana, nu se taie cu cutitul. Mai mult, altii spun ca nu trebuie sa folosim nici farfurii in aceasta zi deoarece, dupa decapitare, capul Sfantului a fost asezat pe o tipsie de argint.
Nu se fac treburi casnice in ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul si nu se matura in casa si nici in gospodarie. Se credea ca zgomotul produs de matura ii deranjeaza pe cei morti, tulburandu-le linistea…
In popor, in anumite regiuni rurale, mai exista insa si alt obicei prea putin stiut sau practicat de catre cei din zonele urbane si chiar de catre biserica intrucat nu este consemnat in calendarul crestin ortodox. Se obisnuia sa se tina post “de la cruce pana la cruce”, adica timp de 2 saptamani, din Ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august) pana la Ziua Crucii (14 septembrie). Era un post special, cu efecte benefice asupra celor care il tineau si se rugau lui Dumnezeu pentru iertarea pacatelor. Se credea ca are un rol purificator, curatandu-i de pacate pe cei care au savarsit pacate grele.
In ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul, femeile se duc la biserica cu struguri si castraveti pentru a fi sfintite, urmand ca mai apoi sa le imparta celor sarmani si saraci. Pentru sufletul celor care au murit in circumstante neobisnuite si au avut parte de un sfarsit violent, se fac astazi rugaciuni si se impart struguri, paine si cani cu apa.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară