O echipa de cercetatori canadieni reconfirma importanta perioadei copilariei pentru evolutia ulterioara a adultului, cand obiceiurile alimentare se formeaza, pornind de la modelul parental, situatia economica a familiei, traditiile locale, lucru sustinut dealtfel si de measajele Miscarii nationale «Si eu traiesc sanatos, SETS!», initiata de Fundatia PRAIS.
Miscarea SETS, ajunsa in acest an la a IV -a editie, acompaniaza direct acest proces important de formare a obiceiurilor de stil de viata sanatos a peste 100 000 de elevi din Romania prin educatie extracuriculara si interventii in scolile primare.
Comportamentele alimentare dezechilibrate ale copiilor, lipsa de miscare zilnica, pot fi asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare care pot aparea inca din adolescenta, sau in viata adulta, potrivit studiului* publicat de cercetatorii Universitatii din Toronto, in colaborare cu reteaua medicala TARGet Kids!.
Studiul, realizat pe un esantion de 1 076 de copii prescolari cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani, a analizat legatura dintre obiceiurile alimentare si nivelurile serice de colesterol lipoproteic (HDL), care este considerat a fi un marker pentru riscul de boli cardiovasculare. Parintii au completat chestionare de evaluare a comportamentelor alimentare, cum ar fi: timpul alocat privitului la televizor in timp ce mananca, aportul de nutrienti in cadrul meselor, preocuparile parintilor cu privire la activitatea fizica a copiilor, utilizarea suplimentelor alimentare. Cercetatorii au masurat inaltimea si greutatea copiilor si a parintilor lor si au luat probe de sange pentru a le examina profilul lipidic. Ei au atribuit un nivel de risc bazat pe caracteristicile parintilor, deoarece unele grupuri sunt mai predispuse la boli de inima decat altele.
Autorii studiului afirma ca asocierea dintre comportamentele alimentare si riscul cardiovascular apare devreme in viata si poate fi o tinta potentiala pentru o interventie timpurie.
"Rezultatele acestui studiu intaresc argumentele pentru continuarea efortului global de prevenire a obezitatii infantile, de promovare a stilului de viata sanatos, pe care il sustinem in cadrul EPODE International Network, cea mai mare retea globala de prevenire a obezitatii, ce reuneste 37 de programe nationale cu metodologii similare din 25 tari, din care facem parte ca membru activ si model de buna practica prin miscarea nationala din Romania – « Si eu traiesc sanatos, SETS!»", a declarat Silvia Bucur, Presedinte al Fundatiei PRAIS.
Membrii Consiliului Stiintific SETS, alcatuit din personalitati de marca - medici nutritionisti, sportivi olimpici, psihologi - recomanda ca deviza a stilului de viata sanatos “Moderatie, Echilibru si Variatie”, activitatile fizice zilnice si sportul fiind esentiale in dezvoltarea armonioasa a copilului, in asociere cu alimentatia echilibrata.
Parteneriatul public privat este baza aliantei nationale de valori create in jurul Miscarii SETS, din care fac parte: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Inspectoratele Scolare din Bucuresti, Neamt si Cluj, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Federatia Romana de Atletism, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie, Federatia Romalimenta - prin 5 companii membre (Coca Cola, Mondelez, Nestle, PepsiCo, Unilever).
Fundatia PRAIS, initiatoarea SETS, a fost infiintata acum 12 ani de catre compania PRAIS Corporate Communications. Misiunea acestora este de a promova accesul la educatie si resurse pentru tanara generatie, stilul de viata sanatos, grija fata de natura, economia sustenabila.
Foto homepage: Shutterstock.com; copil, mar, para
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri