Cercetatorii de la Universitatea Southampton au realizat cel mai complex studiu de pana acum pe tema experientelor aproape de moarte, iar rezultatele gasite de ei pot avea mare influenta asupra felului cum percepem moartea si pot deschide drumul catre noi astfel de studii.
„In mod cert, amintirile din timpul mortii clinice trebuie cercetate si pe mai departe. Milioane de oameni au trait experiente puternice, facand fata mortii, dar lumea stiintifica ignora sau pur si simplu nu a luat pana acum in serios, aceste relatari.”, spune Dr. Sam Parina, coordonatorul echipei care a realizat cercetarea.
Foto: Shutterstock.com; constiinta
CONSTIINTA NU MOARE
In cadrul acestui studiu revolutionar, publicat in revista de specialitate Resuscitation, cercetatorii au examinat procesele cognitive pe care le-au experimentat supravietuitorii experientelor aproape de moarte. Pe o perioada de 4 ani au fost tinuti sub observatie 2,060 de pacienti cu probleme cardiace. Mai mult de 40% dintre cei cei care au supravietuit si au trecut deci, printr-o experienta aproape de moarte, au vorbit despre o stare de constiinta pe care au simtit-o, in timp ce, din punct de vedere clinic, ei erau considerati morti!
Pare foarte greu de crezut, insa iata, oamenii de stiinta isi indreapta tot mai mult atentia spre ceea ce credeam a fi imposibil de explicat. Parina insusi este un reputat cardiolog care a adus un aport important in aceasta arie a medicinei. Tehnicile sale de resuscitare au marit cu pana la 38% rata pacientilor salvati la Stony Brook University School of Medicine, in timp ce rata medie in SUA este de 16% si iata, datorita experientei sale medicale, a avut curajul sa se aplece catre o tema atat de controversata:
„Aceste experiente par foarte reale pentru cei care le-au avut. De ce sa punem la indoiala realitatea trairilor lor? Experientele aproape de moarte se intampla peste tot, in toate culturile, in toate tarile, li se intampla oamenilor religiosi cat si ateilor, chiar si copiilor mai mici de 3 ani. Ar fi gresit sa le privim doar ca pe simple inventii. Se pare, constiinta umana nu este anihilata doar fiindca se afla in primele stadii ale mortii. Este un paradox medical”.
MOARTEA ESTE PLACUTA
Unul din 5 supravietuitori ai unui stop cardiac a vorbit despre o stare de impacare si pace care se revarsa asupra sa, in timp ce o treime dintre supravietuitorii unei asemenea experiente au vorbit despre felul cum au simtit o dilatare subiectiva a timpului. 13% au simtit de parca si-au parasit trupul fizic, iar 46% dintre ei au vorbit despre flashuri cu amintiri care descriau sase mari teme cognitive: frica, animalele si plantele, lumina puternica, violenta si persecutia, senzatia de deja-vu si familia. 2% dintre aceste persoane a spus ca au vazut si au auzit ceea ce se intampla in jur in timp ce erau resuscitati de catre medici. Iar daca amintirile nu ar fi fost incetosate din cauza sedativelor sau afectiuni ale creierului, echipa de cercetatori considera ca si mai multi dintre pacienti ar fi raportat astfel de senzatii.
Si, ceva ce poate ar putea sa ne mai linisteasca: „Din ceea ce pacientii au descris, moartea e o experienta placuta pentru majoritatea oamenilor. Nu cred ca avem vreun motiv sa ne fie frica.” – Dr. Sam Parina.
Foto hoempage: Shutterstock.com; constiinta, univers, om
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri