Tinutul de mana sau Puterea atingerii. Beneficii si semnificatii
Tinutul de mana poate intari si sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor si sa creasca numarul de celule NK (Natural Killer) – celule responsabile pentru lupta impotriva bolilor.
Foto: Cuplu indragostit, Shutterstock
Tinutul de mana are efecte benefice si asupra inimii, el ajutand la eliberarea unui hormon important pentru sanatate - oxitocina. Un alt studiu de medicina psihosomatica arata ca, in cazul partenerilor de viata care se tineau de mana si se imbratisau in timpul unei comedii romantice, nivelul de oxitocina din sange (hormonul iubirii si al atasamentului) a crescut cu 33%, iar tensiunea arteriala a scazut. Acest hormon, oxitocina, este in acelasi timp responsabil pentru consolidarea si sudarea relatiilor pe termen lung, pentru fideltate si pentru mentinerea sau cresterea gradului de afectiune in cuplu.
- Gestul a doua persoane de a se tine de mana este precum o simbioza. El aduce beneficii pentru amandoi, atat pentru cel care ofera, cat si pentru cel care primeste.
- Pentru un cuplu a se tine de mana poate fi o forma subtila de atingere intima, un gest incarcat de senzualitate si de romantism.
- Tinutul de mana ofera un sentiment de protectie si siguranta, conferind in acelasi timp senzatia de apropiere, de conexiune, de confort fizic si emotional.
- Gestul a doua persoane de a se tine de mana are in multe cazuri si conotatia unei conexiuni asumate, cei doi aratandu-si astfel prin acest gest, lor insisi si lumii intregi, ca isi asuma angajamentul unei relatii.
- Tinutul de mana poate fi vazut ca un gest de egalitate, el aratand ca iti tratezi partenerul ca pe egalul tau. El poata arata totodata ca sunteti dispusi totodata sa va ajustati propriul ritm la ritmul partenerului (si invers) pentru a face ca relatia voastra sa fie mai puternica.
- Gestul de a tine de mana pe cineva poate avea si conotatii romantice, dar nu numai. A tine pur si simplu pe cineva apropiat sau pe cineva din familie (parinte, copil, bunic) in anumite situatii poate fi un semn de pretuire, o modalitate inconstienta de a-i arata ca il pretuiesti, ca ii esti alaturi in acel moment si ca nu este singur, ca iti pasa, ca il accepti, ca il consideri important.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice