Alexandru Agarici este actor, tata si coach de expresivitate a vorbirii. Metoda cursurilor de expresivitate verbala este o metoda de lucru complexa si unitara, conceputa in mai bine de 20 de ani de activitate pedagogica in studiul de voce, dictie, respiratie, studiu de paraverbal-nonverbal si media training cu peste 200 de cursanti. Mai multe despre ce presupune coachingul expresivitatii vorbirii va invitam sa aflati din interviul pe care ni l-a acordat Alexandru Agarici.
Interviu cu Alexandru Agarici, coach de expresivitate a vorbirii
1. Cateva cuvinte despre omul Alexandru Agarici, despre actorul Alexandru Agarici, despre Alexandru Agarici – expertul in comunicare… Care este puntea comuna intre cele trei ipostaze?
Avem o valiza de defecte si o mana de calitati, si ”omul” si ”actorul” si ”expertul”. Poate ca una din calitati este ca nu am personalitate tripla in functie de in care din cele trei ipostaze sunt. Am o timiditate si o neincredere din copilarie tratate cu aceasta gimnastica emotionala, scena. Am avut noroc. ”Actorul” a inviat omul, iar ”expertul” a aparut cand am inteles cata nevoie avem, si mai ales eu, de cineva care sa ne tina de mana printre emotiile din scena/job sau din viata.
Despre a-ti lasa spiritul liber sa se exprime asa cum are el nevoie...
2. Coachingul de expresivitate a vorbirii este un termen cu care nu multi sunt familiarizati. Cat de mult este despre a asculta/ a observa si cat este despre a vorbi?
R: Comunicarea are undeva intr-un strat superficial vorbirea. Imi place sa cred ca acest curs este despre a-ti lasa spiritul liber sa se exprime asa cum are el nevoie. Nu pot vorbi cu oricine asta. Uneori ma restrang la voce, dictie. Nu dai decat ce ti se cere. Schimbul energetic numit comunicare presupune ”ascultare” la un nivel profund. Chiar si atunci cand vorbim.
3. Ce presupune de fapt expresivitatea vorbirii? Care ar fi cele mai pertinente argumente pentru a convinge pe cineva sa participe la astfel de cursuri? Le recomandati oricui sau doar anumitor categorii profesionale?
R: Desfacem totul pana la cele mai simple si de inteles elemente din comunicare, apoi le punem impreuna la loc, fara ca eu sa ma impun. Intelegem respiratia ca ”pompa” energetica si instrument de gestionare energetica, mai apoi vocea ca un instrument perfect, neglijat nu pierdut, si mai apoi dam sens dictiei. In paralel descoperim simplitatea si frumusetea mesajelor din paraverbal si nonverbal. E un capitol atat de generos si frumos pe care nu il pot descrie in cuvinte putine. Astfel imbinam luciditatea rece a ratiunii cu pasiunea emotiilor. Redescoperim esenta umana. Nu stiu daca mai e nevoie sa dau alte argumente :). Glumeam odata provocand un prieten sa-mi spuna pe cineva care nu ar avea nevoie de astfel de cursuri. Viata ne inhiba. Nu mai stim exact ce si cat exprimam nici acasa nici la serviciu. Confundam puterea cu masca de duritate, calmul cu nepasarea, si ce e mai grav e ca uitam cum sa spunem ”te iubesc”. Sigur, recomand unui top executive sa calibreze un discurs motivational, unui om de vanzari sa stie ca atitudinea vinde bine, unui politician sa inteleaga ca voturile ii vin din comunicarea publica, si cel mai important, parintilor sa isi invete copiii sa se exprime clar, cu energie, cu atitudine pozitiva, pentru ca asta ii va propulsa in cariera si viata.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară