Dragoste adevarata? Nu exista, spun multi. Mai mult de trei ani nu dureaza, spun altii. Exista, insa la un moment dat se stinge, cred unii. Pe seama trainiciei ei s-au pus prognosticuri peste prognosticuri. Oamenii de stiinta vor insa cu orice pret sa ne convinga ca o dragoste adevarata cu greu poate fi stinsa. Daca in cazul cuplurilor casatorite de doua decenii dragostea poate fi la fel de vie ca in cazul cuplurilor aflate la inceputul relatiei, inseamna ca iubirea adevarata nu este deloc un mit. Iar pe cale stiintifica tocmai s-a demonstrat acest lucru.
Pentru a testa durabilitatea iubirii, cercetatorii americani au scanat creierele a 17 persoane de sex masculin si feminin care au privit fotografiile partenerilor cu care sunt casatoriti de 21 de ani si pe care sustin ca ii iubesc la fel de intens ca la inceput. Rezultatele scanarilor au fost uimitor de asemanatoare celor apartinand persoanelor care s-au indragostit in ultimele 12 luni. Cand iubesti, o anumita regiune aflata chiar in mijlocul creierului este afectata si anume aria ventrala tegmentala, care produce dopamina raspunzatoare de starea de bine si fericire. Chiar daca rezultatele scanarilor nu au fost identice, activitati in aria ventrala tegmentala au fost inregistrate atat in cazul persoanelor casatorite de 21 de ani, cat si in cazul celor indragostiti recent.
“Daca veti intreba oameni diferiti, din zone diferite ale lumii, daca dragostea adevarata dureaza o viata intreaga, va vor privi mirati si vor raspunde ca “nu”. Exista chiar multe teorii si carti care sustin acest lucru. Studiul nostru demonstreaza insa cat de mult ne inselam”, este de parere Helen Fishe, cercetator in cadrul universitatii Rutgers, din New Jersey. “Suntem siguri ca rezultatele studiului sunt cat se poate de reale. Cel putin asta ne indica rezultatele scanarilor efectuate asupra creierului. Si pe acestea oamenii nu le pot disimula, completeaza profesorul Arthur Aron.
In cazul proaspat indragostitilor s-a inregistrat activitate intr-o anumita parte a creierului, asociata cu stari precum anxietate si obsesii, in timp ce in cazul persoanelor casatorite au fost semnalate activitati ale creierului asociate de regula cu stapanirea de sine si calmul.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară