Ce dezvaluie culorile ochilor
Cercetatori de la Universitatea Queensland si New South Wales au descoperit ca nuanta ochilor poate fi un indicator cu privire la cat de agreabila este o persoana. Cercetatorii au descoperit ca Nor Europenii care au o culoare a ochilor mai deschisa au tendinta de a fi mai putin agreabili si mult mai competitivi.
Studiul a fost efectuat in Australia. Cercetatorii au analizat ochii a 336 de participanti, 63% dintre acestia avand radacini in Europa de Nord. Ei au raspuns la chestionare ale caror rezultate care faceau un portret al personalitatii lor (cu indicatori ca agreabilitatea, nervozitatea, gradul de constientizare) iar apoi, aceste rezultate au fost corelate cu nuanta irisului.
Foto: Shutterstock.com; tipuri de ochi, ochi
Cercetatorii au gasit ca persoanele cu ochii mai inchisi la culoare ar fi mult mai sociabile, mai agreabile. Cele cu ochii mai deschisi la culoare au reisit a fi mult mai egocentrice si competitive, mai sceptice fata de ceilalti si mai putin empatice.
Cercetatorii cred ca aceasta corelatie trebuie sa aiba radacini evolutive. Mii de ani in urma, climatul rece al Europei de Nord i-a foratat pe locuitorii acelei parti de lume sa se adapteze. Barbatii calatoreau distante lungi spre a obtine hrana si multi isi pierdeau repede viata, astfel, competitia pentru un partener devenea acerba iar femeile si barbatii cu ochii mai deschisi la culoare reuseau sa isi ataraga parteneri mai usor.
Chiar daca este un domeniu incipient si revolutionar, studiul ochilor a mai demonstrat recent legaturi intre structura si culoarea irisului insi consumul de alcool sau sociabilitatea subiectilor.
Suntem diferiti! - In mod evident, nu trebuie sa consideram ca totul este aprioric si ca masurile generalizate ale unor studii pot fi corelate cu trasaturi de personalitate ce nu pot fi chestionate, astfel incat sa etichetam din start fiecare persoana cu ochii deschisi la culoare sau inchisi la culoare; in ciuda patternurilor (structuri repetitive) pe care le descopera cercetatorii, suntem unici atat din punct de vedere anatomic (am subliniat ca, de exemplu, Irisul este precum amprenta) dar si emotional si psihologic si de asemenea, pentru ca mintea este un organ ce poate fi modelat, de asemenea ne putem modifica structura personalitatii, indifernet de conditionarile genetice, dupa cum arata cercetatorii Norman Doidge (studiaza neuroplasticitatea) si Eric Kandel (Premiul Nobel in medicina - 2000 pentru ca a aratat ca invatarea poate sa modifice genele ce pot schimba structura neuronala).
Studiul OCHILOR este insa fascinant si a devenit recent si subiect pentru scenarii de film. Foarte impresionanta si chiar, revolutionara este perspectiva din filmul „I-Origins” regizat de Mike Cahill, unde 2 cercetatori incearca sa descopere originea ochilor si ce legatura poate exista intre structura ochilor si reincarnare.
I - Origins Trailer
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural