Pe 9 martie, in calendarul crestin ortodox sunt cinstiti si pomeniti cei 40 de Mucenici, martiri ucisi si supusi unor torturi inimaginabile in cetatea Sevastiei, in perioada inceputurilor crestinismului. Acestia erau “soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid si Domnos erau foarte priceputi in studiul Scripturilor. In anul 320, afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de 8 zile, batuti cu pietre si ademeniti cu daruri. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat si a iesit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat insa locul un soldat. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele. Ramasitele lor au fost arse, iar cenusa aruncata in lac.”, se arata pe wikipedia.
Iata cum se numeau cei 40 de Mucenici: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.
In cultura populara, sarbatoarea crestina coincide cu sarbatoarea inceputului noului an agricol, iar cei 40 de mucenici au fost considerati figuri stramosesti mitice vizavi de care s-au perpetuat numeroase traditii si obiceiuri. Iata care sunt cele mai cunoscute traditii, obiceiuri si superstitii de 9 martie, Ziua celor 40 de Mucenici:
Sfintii 40 de Mucenici: Traditii si obiceiuri romanesti
Inca se mai pastreaza traditia coacerii pe 9 martie a 40 de colaci sau figurine din aluat cunoscute sub numele de “sfintisori”, “mucenici” sau “macinici”. In alte zone ale tarii, acestia se inmoaie sau se fierb in apa, amintind de apa lacului in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Aceasta traditie straveche ne aduce aminte de zeii neolitic ai fertilitatii si nu intamplator mucenicii din aluat au forma cifrei 8, cifra ce reprezinta echilibrul cosmic, divin. Ritualurile pagane s-au impletit insa cu cele crestine. Astazi, dupa ce deliciosii mucenici unsi cu miere si presarati pe deasupra cu nuca macinata sunt sfintiti in biserica, se impart pentru sufletul celor adormiti alaturi de alte bucate.
Foto: By CRISTIAN IONUT ZAHARIA /Shutterstock
Foto: By Mina709 /Shutterstock
Ziua celor 40 de Mucenici este si ziua cand cei care nu sunt posesorii unui nume de sfant isi pot serba ziua onomastica. In aceasta zi, se spune, se deschid si portile Raiului…
De altfel, aceasta zi mare trebuie “tinuta” cum se cuvine daca vrei sa ai parte de sanatate tot timpul anului. Prin urmare, nu este bine sa faceti treburi in casa si nici in gospodarie in ziua celor 40 de Mucenici. In caz contrar, se spune ca Sfintii te vor pedepsi prin 40 de zile de boala.
In acelasi timp, vremea din aceasta zi si din zilele care o preced ne arata cum va fi vremea in vara respectiva. Daca va ploua si tuna inainte de ziua de 9 martie, atunci vara va fi si ea una ploioasa. Daca va tuna in schimb chiar in ziua de 9 martie, atunci vara se anunta a fi una bogata, plina de roade. Ploaia in ziua de 9 martie prognozeaza la randul sau ploaie in ziua de Pasti. Pe de alta parte, in cazul in care se intampla sa vina inghetul in noaptea de dinaintea zilei Mucenicilor, atunci toamna se anunta a fi una indelungata.
In schimb, despre zapada si ploaia care cad in ziua celor 40 de Mucenici se spune ca au puteri vindecatoare si ca pot alina durerile de cap si de ochi.
De asemenea, se crede ca ceea ce este semanat in aceasta zi este menit sa rodeasca de 40 de ori mai mult decat daca ar fi semanat in orice alta zi a anului.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice