9 Martie 2015 publicat în Lifestyle 62 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Ziua celor 40 de Mucenici este si ziua cand cei care nu sunt posesorii unui nume de sfant isi pot serba ziua onomastica. In aceasta zi, se spune, se deschid si portile Raiului. Afla care sunt cele mai cunoscute traditii si obiceiuri romanesti de 9 martie:

In satele romanesti, inca se mai pastreaza traditia “focurilor de mucenici”. Localnicii obisnuiesc sa faca focul din uscaciunile adunate din gradini si de pe campuri, numindu-l Focul Sfintilor. Acest foc ritualic, despre care se crede ca este purificator si magic, se face numai cu foc adus din casa astfel incat caldura din locuinta sa fie extinsa si afara. El are rolul de a alunga spiritele rele din gospodarie si de pe ogoare si de a arde vechiul anotimp, facandu-i loc celui nou, dar si de a-i incalzi pe cei 40 de Mucenici.

Foto: Foc ritualic, Shutterstock

Cand focul se stinge, femeile obisnuiesc sa presare cenusa in forma de cerc imprejurul gospodariei pentru a o feri astfel de serpi si de orice rau.

9 Martie este ziua in care se sfarsesc zilele babelor, capricioase si aducand vreme schimbatoare, si incep zilele mosilor, zile mai blande si cu vreme mai calda.

Tot in aceasta zi are loc si “retezatul stupilor”. Stupii sunt scosi afara, in gradina, iar fagurii sunt si ei curatati, urmand ca mierea sa fie recoltata. Aceasta miere speciala este folosita mai apoi in tot feluri de leacuri despre care se crede ca au capacitatea de a vindeca. 

O alta traditie romaneasca foarte cunoscuta este cea a celor 40 de pahare de vin, reprezentand sangele varsat de cei 40 de Mucenici in cetatea Sevastei. Conform traditiei, barbatii trebuie sa consume, sa fie stropiti sau sa guste din 40 de paharele de vin sau de tuica pentru a fi sanatosi pe tot parcursul anului si a avea parte de noroc, prosperitate si putere de munca. Daca ziua de 8 martie este considerata ziua Femeii, in popor, ziua de 9 martie este considerata a fi ziua barbatului. 

Mucenicii, sfinti in calendarul ortodox, au fost asociat in credinta populara ca avand puterea de a dezgheta pamantul. Ei sunt cei care se aduna intr-un mare sobor si dau drumul caldurii pe pamant, batand cu ciomegele in pamantul inghetat. In Bucovina, satenii au preluat acest ritual al sfintilor strigand “"Intra frig si iesi caldura, / Sa ne fie vreme buna / Pentru plug si aratura".

Foto homepage: 40 pahare de vin, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri