IN ACEST ARTICOL:
De-a lungul timpului au izvorat diverse traditii si obiceiuri de Paste care difera in functie de zona in care ne aflam. Dar toate au un singur scop: sa ne aduca in suflet bucuria si speranta mantuirii care nu ar fi fost posibila fara sacrificiul Domnului Iisus Hristos.

Traditii de Paste

In Transilvania, conform traditiei, fetele sunt stropite cu parfum de catre baieti in a doua zi de Paste. Initial acestea erau udate doar cu apa, insa pe masura ce s-au scurs anii acest obicei a fost supus unui proces de modernizare. Potrivit legendei stropitului, atunci cand fiica unui evreu a aflat de Invierea Domnului a lesinat iar tinerii din preajma au udat-o cu apa.

O alta traditie romaneasca ii indeamna pe tineri sa ia toaca de la biserica in noaptea de Paste si sa o duca in cimitir unde trebuie sa o pazeasca. Daca aceasta le-a fost furata, pazitorii sai trebuie sa dea un ospat in cinstea hotilor la care iau si ei parte. In cazul in care cei care au incercat sa fure toaca nu au reusit, acestia vor fi pedepsiti; ei sunt cei care trebuie sa organizeze petrecerea.

In Bucovina exista o traditie frumoasa conform careia fetele spala limba clopotului in noaptea de Inviere. A doua zi acestea se spala cu apa pentru a-si pastra frumusetea tot anul si pentru ca tinerii sa vina la ele asa cum oamenii se strang la biserica in acea noapte speciala. Tinerii trebuie sa le intampine cu flori iar ele le ofera in schimb un ou rosu.

Mai sunt zone in care in prima zi de Paste, copiii merg la vecini si la prieteni sa vesteasca Invierea lui Iisus, primind in schimb un ou rosu pentru care acestia le multumesc gazdei si le ureaza “Sarbatori Fericite”. Gospodarii trebuie sa fie atenti ca pragul lor sa fie mai intai trecut de un baiat pentru ca in familia lor sa nu existe conflicte.

Foto int: Oua de Paste, Shutterstock

Foto main: Iepuras de Paste, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri