Faptul ca unul dintre cele mai cunoscute muzee ale lumii, muzeul Auschwitz, se numara si printre cele mai putin vizitate muzee ale lumii nu starneste uimirea pe chipul nimanui. Amintirile placute sunt intotdeauna preferate celor dureroase sau celor legate de moarte. Din punct de vedere biologic, etnografic sau ideologic, moartea reprezinta insa un fenomen fascinant pe care nu-l putem disocia de conditia noastra umana. Navigand pe interminabila planeta care se numeste internet, am gasit anumite informatii despre moarte care noua ne-au starnit interesul. Si speram ca si voua.
Asadar... stiati ca:
Dupa trei zile de la moarte, enzimele care obisnuiau sa contribuie la digestia mancarii sunt cele care ne mananca trupul? Celulele devin mancare pentru bacteriile care se afla in intestin si care elibereaza o cantitate de gaz suficienta ca sa produca umflarea corpului si dilatarea ochilor?
In Madagascar, anumite familii dezgroapa oasele rudelor decedate si le poarta pe strazile satului intr-o ceremonie care se numeste famadihana. Ulterior, ramasitele sunt infasurate intr-o panza noua si reingropate. La final, vechiul cearsaf in care au fost gasite oasele este daruit unui cuplu prospat casatorit, fara copii, pentru a fi folosit drept cuvertura pentru patul nuptial?
In timpul dezvoltarii embrionare, atunci cand organele incep sa se formeze, anumite celule se autodistrug, iar daca aceste celule nu ar fi programate genetic sa faca acest lucru, am avea membranele picioarelor unite precum ratele?
In timpul unei expeditii efectuate in Egipt in secolul al 19-lea, companiile de constructie au dezgropat atat de multe mumii incat le-au folosit drept combustibil pentru punerea in miscare a locomotivelor?
Costul funeraliilor lui Alexandru cel Mare ar echivala in ziua de astazi cu suma de 600 milioane de dolari sau ca un drum care lega Egiptul de Babilon a fost construit special pentru a-i transporta trupul ?
Mormantul unui preot budist in Nara, Japonia, este luminat de flacara unei lampi ce arde de peste 1130 de ani?
La moartea inventatorului Thomas Edison in 1931, prietenul acestuia, Henry Ford, a reusit sa prinda intr-o sticla ultima sa suflare?
Aproximativ 2500 de stangaci mor in fiecare an din cauza utilizarii de produse destinate persoanelor dreptace?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri