'Coeficientul dark' este un termen inventat de mine. Si asta a amuzat-o foarte mult pe o buna prietena careia ii povesteam despre el. Un barbat care are 'coeficientul dark'.
Coeficient – conform DEX: "Marime care indica sau caracterizeaza o anumita proprietate a unui corp sau a unei substante si care este constanta pentru acel corp sau pentru acea substanta in conditii determinate".
Iar… “Dark”. In engleza “dark” inseamna “intunecat”. Intr-o lume globalizata ajungem sa ne imbogatim creirul si expresivitatea lingvistica, folosind cuvinte din mai multe limbi ce doar in aceasta alaturare ajung sa exprime mai clar ceea ce avem de spus.
Iar barbatii care au “coeficientul dark” sunt in opinia mea, barbatii melancolici, poetici, filosofici, mai mult sau mai putin problematici, cu tristetea aia care li se citeste in ochi, cu parul ciufulit, indici care tradeaza framantare interioara. Ciudat, dar tocmai tipii astia au un sex appeal incredibil. Cel putin pentru femei ca mine.
In cantecul From Eden (Din Eden), refernul lui Hozier vorbeste despre aceeasi magie:
"Este ceva tragic in legatura cu tine
Ceva magic in legatura cu tine
Esti de acord?"
Imi place poezia impletita cu tandrete pe care o au. Si, judecand dupa manifestarea femeilor din jurul lor, trairile mele sunt similare cu ale multora. Dupa cum explica psihologii, suntem in mod constinet atrasi de persoane care detin anumite calitati pe care noi ni le dorim in persoana de lanaga noi. Totusi, inconstientul ne provoaca atractia fata de trasaturi ale acelei persoane care ne amintesc de ceea ce ne-a ranit cel mai mult. Este posibil ca melancolia asta atragatoare a unor barbati sa fie provocata de melancolia neconstientizata care se ascunde chiar in noi insine.
Si cu toate am trait momente grele: furie, uneori azbuz, au fost oameni care ne-au ranit. Si, inconstient, cautam sa ne vindecam prin relatiile romantice pe care le alegem. Inconstient, ajungem sa simtim atractie fata de persoane care au experimentat evenimente similare si care, tot inconstient, au potentialul acesta urias de a crea acelas decor al suferintei. In final, nu ne dorim decat sa ne convingem pe noi si pe aceste persoane, ca meritam sa fim iubite.
Aceasta este partea negativa a atractivitatii pe care o emana acesti barbati cu un efect incredibil asupra femeilor din jurul lor, femei care vor sa se salveze inconstient pe ele, salvandu-i pe ei si oferindu-le toate motivele ca merita sa fie iubite si apreciate, poate cum nu au fost niciodata in viata lor.
Totusi, partea lor frumoasa este aceea ca prin tot ceea ce transmit, prin preocuparea lor profunda fata de filozofie si intelegerea vietii, prin framantarile lor neintrerupte si lupta nesfarsita cu propriul ego, acesti barbati ajung sa se manifeste in moduri artistice interesante, ajung sa furnizeze lumii in care traiesc idei si manifestari senzationale. Reflectii la fel de atractive ale lumilor lor tulburi din interiorul marcat de poezie si intrebari cu privire la lumea din jurul lor.
Barbatii despre care vorbesc au fost cei mai mari poeti ai lumii, au fost muzicienii, au fost filosofi care au provocat perspectivele colective. Acesti barbati isi provoaca cercurile de prieteni si, mai ales iubitele pe care le au. Sunt dificili, da. Sunt greu de inteles, da. Cred ca multi dintre ei au sfaramat inimi…
Totusi, va propun o noua perspectiva: intalnirea cu un astfel de barbat cu acel atractiv “coeficient dark”, inseamna propria-ti evolutie interioara. Gaseste in tine puterea de a transcende o scenografie care se aseamana foarte tare cu o panza de paianjen! Nu il poti salva pe el, dar te poti salva pe tine! Esti in controlul propriei fiinte. Daca l-ai intalnit, trebuie sa intelegi ca aceasta este formula vindecarii pe care ti-o ofera Universul. Sa intelegi ca il poti iubi pe el, iubindu-te pe tine..
Eu ma las inca vrajita de farmecul unor astfel de oameni, asa cum ma las vrajita de frumusetea unei nopti cu ploaie de vara, pe care o iubesc, o admir, dar nu vreau sa o tin pentru mine, caci stiu ca ea are menirea de a trece. Si stiu ca de fapt, acesti barbati si aceste femei magice, sunt aici pentru a ne provoca spiritele si pentru a ne ajuta sa evoluam emotional si psihologic. Ei sunt o provocare: aceea de a depasi propriile dureri interioare, ei sunt provocarea auto-constientizarii.
Si, citind cartea lui Irvin D. Yalom despre “Plansul lui Nietzsche”, in care de data aceasta doua femei cu acest “coeficient dark”, ca un reziduu extrem de dureros, in acelas timp provocator, din copilaria unor persoane devenite adulte, pun probleme sentimentale si existentiale unor barbati geniali, un mare filosof si un mare medic - Joseph Breur (fondatorul psihoterapiei), ma gandesc ca ar trebui sa intelegem provocarea pe care ne-o traseaza oamenii fascinanti, pentru PROPRIA TRANSFORMARE INTERIOARA. Intalnirea cu ei nu este intamplatoare, lasa urme, activeaza resorturi interioare puternice si demonstreaza interconexiunea omeneasca... caci ceea ce vezi in el este si in tine, dar singura persoana pe care o poti salva din iluzia suferintei, esti TU insati!
Foto homepage: Shutterstock.com; barbat, intuneric
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri